MEGAFON ZA FAKE NEWS?

Tri mušketira Musk, Trump i Kanye West: Bore li se za slobodu govora ili za govor mržnje?

2.11.2022. u 8:30/ Darinka Trgo

Samuraj Elon prerezat će Twitter cenzuru bivšeg predsjednika. Tome se nadaju mnogi na društvenim mrežama. S Trumpovim tvitovima godinama su počinjale vijesti, a i danas je utjecajan

Atos, Portos i Aramis bili su izvorna tri mušketira čije smo pustolovine voljeli pratiti, a sada čini se imamo nove. Barem tako misli novi gazda Twittera koji je nekidan objavio pa obrisao fotografiju sebe, Donalda Trumpa i Kanyea Westa kao tri mušketira. Svak sa svojom društvenom mrežom, dakle Twitterom, Truth Socialom i Parlerom - u borbi za slobodu govora. Makar, čini se da je govor mržnje postao sloboda govora jer u ovih 5 dana otkad je Musk preuzeo Twitter: samo riječ na N odjednom se koristi 500 posto više.

Samuraj Elon prerezat će Twitter cenzuru bivšeg predsjednika. Tome se nadaju mnogi na društvenim mrežama. S Trumpovim tvitovima godinama su počinjale vijesti, a i danas je utjecajan.

I na Twitteru jer Trump ga je često koristio kao megafon za fake news na kojem je vrijeđao i pozivao svoje sljedbenike da marširaju na Kapitol. A kada je čuo da je apsolutist slobode preuzeo Twitter i Trump je valjda uzviknuo Aleluja u nadi da se i on vraća na mrežu.

"Nama je direktor marketinga Twittera na jednom predavanju otvoreno rekao da on zahvaljuje Trumpu da je on popularizirao Twitter i da je Twitter danas zbog njega ono što je. Hoće li oni napraviti nekakav pakt i slavodobitno vratiti Trumpa, vidjet ćemo na mjesto jednog od najpopularnijih računa na Twitteru ćemo vidjeti", kaže Petar Tanta, komunikacijski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On bi mogao doći nazad na Twitter jer ono što je on objavljivao jest bilo na rubu govora mržnje ali mislim da uvrede koje je on koristio nisu prešle onu granicu koja bi bila zakonski kažnjiva", kaže Dragan Petric, IT stručnjak i urednik časopisa BUG.

Gonit će zato pravdu tri mušketira. Musk, West i Trump - borci za slobodu govora na vlastitim društvenim mrežama. Tako moderne mušketire vidi Musk, koji je objavu ubrzo izbrisao. Ali, pravo pitanje je, gdje prestaje sloboda govora a počinje govor mržnje.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Image
NOVI VLASNIK

Musk najavio mjesečnu pretplatu od 8 dolara za Twitter: Evo što će uključivati

Image
NOVI VLASNIK

Musk najavio mjesečnu pretplatu od 8 dolara za Twitter: Evo što će uključivati

"Musk je u petak preuzeo Twitter i odmah je došlo do eksplozije govora mržnje, kao i korištenja riječi na N koja je porasla za 500 posto. To je dovelo do toga da bi Twitter trebao promijeniti naslovnu stranicu, iz "Što se događa?" u "ŠTO SE DOGAĐA!!!", rekao je Stephen Colbert.

U isto vrijeme kada je Musk iskeširao 44 milijardi dolara za Twitter, suprug Nancy Pelosi napadnut je u njihovoj kući. Musk je tvitnuo da je Pelosin suprug bio pijan, da se borio s muškom prostitutkom, a Muska su napali jer je vijest došla s portala poznatog po teorijama zavjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napisao je da postoji mala mogućnost da iza cijelog događaj stoji nešto više. Što je zaista nasilna i odvratna stvar koju možete izjaviti. 82-godišnjeg muškarca čekićem je napao luđak", rekao je Jimmy Kimmel.

Ne postoji apsolutna sloboda govora, društvene mreže bi trebalo na neki način regulirati, ali prvo bi trebalo dogovoriti pravila igre - smatra Tanta.

"Pravda je brza primjerice ako na društvenim mrežama netko poziva da premijera treba gađati jajima, naravno ne pozivam na to, a druge strane ako vi konstantno širite nekakve informacije koje su fake news, krive i podržavate agende koje su sulude, e onda nitko ne kaže to je krivo, ne bi tako trebalo biti", kaže Petar Tanta, komunikacijski stručnjak.

Čim je Musk došao na vlast otpustio je vodeće ljude u kompaniji, zbog čega se neki boje da se ptičica previše oslobodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo primjer Nicka Fuentesa, ekstremnog desničara američke politike koji je nakon Muskova dolaska pokušao ponovno napraviti Twitter profil, zabranili su mu to. Tako da političke figure koje su slavile Muskov dolazak i očekivala slobodu govora mržnje sada shvaćaju da se to baš i neće obistiniti", kaže Ivan Brezak Brkan, autor na portalu Netokracija.

Društvene mreže zagušene su fake newsom i hejterskim komentarima, toliko da više nitko ne može razlučiti što je što. Muskova kupnja razveselila je i Vicu Batarela koji je uzviknuo na svom Facebooku napokon sloboda i pozvao sve da otvore Twitter račun. Eto, nisu ni znali,a dobili su četvrtog hrvatskog mušketira.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAPUNIO STOTU

Direkt u društvu najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj: Napunio je stotu i otkrio nam tajnu dugovječnosti

Više s weba