razvesti se nije lako

Zašto se u Dubrovniku toliko razvode? Posjetili smo psihoterapeutkinju čija je knjiga o razvodima rasprodana

30.3.2023. u 8:00/ RTL Direkt

U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj je 10 posto manje sklopljenih brakova. Istodobno, dok će se uskoro po razvod moći i kod javnog bilježnika i to za samo 50 eura, razvoda je lani bilo najmanje u zadnja dva desetljeća. Niti 4 i pol tisuće. Iznimka je jug zemlje gdje se razvelo 30 posto više parova. Priču iz Dubrovnika donosi Marija Pajić Bačić.

"Kod nas u 30 godina nitko na nikoga nije dignuo ton" kaže Ivo Pavlović iz Donjeg Brgata dok sjedi u svom vrtu u društvu svoje žene Kate koja kaže da je on bio kad su se upoznalo jako zgodna

"Zgooooodan, dakako…trebalo ga je držati " smije se Kate. Njezin Ivo je i danas od milja zove Čičko

"Zašto čičko? Ostalo je tako", kaže

I ovako već skoro 60 godina. Za pravu ljubav ništa nije ni dugo ni previše. A na dubrovačkom Brgatu ljubav i sklad definitivno stanuju u domu Iva i Kate Pavlović jer kada su te davne 1968. rekli uzimam, to su doista i mislili. U dobru i zlu.

"Teško je bilo. Ja sam recimo u jednom momentu u poduzeću uzimao četvrti kredit da se može namjestiti i preselit a tako i ona..uvijek dva kredita", kaže Ivo, dok nam Kate priznaje da je i dan danas nakon toliko godina još uvijek zaljubljena u svog Ivu.

Image
novi zakon

Hrvatska bi mogla imati najliberalniji razvod braka u EU. Parovi će ga moći obaviti izvan suda

Image
novi zakon

Hrvatska bi mogla imati najliberalniji razvod braka u EU. Parovi će ga moći obaviti izvan suda

Puna kuća djece i unuka njihovo je najveće bogatstvo. Dane provode u polju, a sve što im treba oni imaju. No, isto se baš i ne može reći za stanovnike najjužnijeg grada. U Dubrovniku ljubav je na silaznoj putanji jer broj razvoda porastao je za čak 30 posto!

No, nije se ni razvesti lako. Knjiga "Vodič kroz razvod braka" dubrovačke autorice Kamen Kmetović Prkačin doslovno je rasprodana. Telefon joj ne prestaje zvoniti, a termin za bračno savjetovanje kod nje gotovo je nemoguće dobiti. Razloga za razvode je mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Najčešći razlozi su nedovoljno emotivne podrške, pa nerealna očekivanja pa nevjera, financijski problemi i obiteljsko nasilje", tvrdi Karmen Kmetović Prkačin, psihoterapeutkinja i bračna savjetnica.

Oni koji se odluče na težak korak kraja suživota u ljubavi uskoro bi to mogli obaviti kod javnog bilježnika. U saborskoj proceduri je izmjena 90 godina starog izvanparničnog zakona s ciljem da se rasterete sudovi. Doznali smo da bi takav razvod mogao biti i vrlo jeftin.

"Do sada je ta sudska tarifa bila simbolična. Ja u svom uredu očekujem 10 rastava godišnje, a tarifa je manje od 50 eura", kaže nam javna bilježnica Luce Bronzan

Iako mnogi ostaju u braku zbog djece stručnjaci tvrde da to nije rješenje. A i statistike govore da u brak ulazimo sve stariji, žene s 29, a muškarci s 32. Što se za bračni par Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

I pod stare dane, Ivo i Kate žive za ljubav i od nje im ništa više ni ne treba. I da, vole se točno takvi kakvi jesu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan svetog spajanja

Hrvati su na produženom vikendu. Provjerili smo što se može iduće spojiti i tko ima više godišnjeg od nas

Više s weba