devastiran sustav

Zatvori pretrpani, pravosudnih policajaca fali, problemi se gomilaju: 'Nitko neće raditi, pa nemamo ni opremu...

27.10.2022. u 8:30/ Darinka Trgo

Harald Kopitz izvadio je žilet i zarezao si vratnu žilu, i to je deveti put da se netko u zatvoru ubio u zadnjih pet godina

Žalio se da je pod stalnim nadzorom, a već je spominjao kako će se ubiti prvom prilikom. Osuđen je na maksimalnih 50 godina zatvora. Harald Kopitz prošle godine ubio je svoje troje djece, a jučer je počinio samoubojstvo u Lepoglavi. Novinar Dušan Miljuš prvi je objavio ovu vijest i kaže - ovo je slučaj, u kojem je teško spriječiti zatvorenika u njegovom naumu.

"On je u jednom trenutku iskoristio trenutak dok nije bilo njegovog cimera u ćeliji i uzeo je iz jednokratne britvice žilet. Zarezo se po vratu, po nogama. Ovo je jedno samoubojstvo kojeg nismo dugo vidjeli u zatvorskom sustavu na takav način", objasnio je novinar Jutarnjeg Lista, Dušan Miljuš.

A kako se ozlijedio, odnosno kako je došao do žileta?

"To je dio higijenskog pribora zatvorenika. Svaki zatvorenik ima britvicu kod sebe, nije problem doći do žileta", rekao je načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ga je policajaca nadziralo, gdje je bilo propusta - tek će se utvrditi. Ministarstvo kaže, pravosudni policajci bili su na broju i u smjeni. Ovaj slučaj splet je više okolnosti. Pravosudnih policajaca nedostaje, u opremu se ne ulaže, sustav je devastiran - poručuju iz Sindikata.

"Mi smo, kako bih vam rekao, nekako tijelo za koje ono, bolje da se malo zna za nas. nas je malo, vi u cijeloj Hrvatskoj imate 1900 pravosudnih policajaca. Malo nas i svaki dan nas je sve manje. Neće vam nitko doći radit. Pa mi nemamo opremu. Vi sada imate tečajce i nemate cipele za ljude. Vi nemate osnovno, ne možete obući ljude. I na šta će vam on doći, zašto bi došao", kazao je Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske, Jelenko Krešo.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Iz ministarstva su svjesni da nema dovoljni ljudi.đ

Image
osuđen na 50 godina

Harald Kopitz počinio samoubojstvo u Lepoglavi, čovjek koji je ubio svoje troje djece

Image
osuđen na 50 godina

Harald Kopitz počinio samoubojstvo u Lepoglavi, čovjek koji je ubio svoje troje djece

"Radimo na modelima, pokušavamo privući ljude, radimo na popravku situacije", kaže načelnik Sektora tretmana Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, Zvonimir Penić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi kada uđete na ta vrata - ne znate što vas čeka. Vi ne znate da li ćete taj dan izaći i da je sve prošlo u smijehu, bile su kave, šetnje i sve ostalo. Vi ne znate da li će vas taj dan netko napast da će se napasti zatvorenici međusobno, da li će se taj dan netko objesiti, hoće li se netko predozirati tabletama, prerezat si žile pa sve šikla oko vas i vi morate stiskati. To su velike traume koje ostaju kao posljedica na pravosudne policajce", kaže Krešo.

Od 2018. do 2020. bilo je 44 pokušaja samoubojstva. A u posljednjih 5 godina devet zatvorenika se ubilo, ove godine čak troje. Problema u sustavu je napretek - krijumčarili su se upaljači, žileti.

"Neki se problemi nisu rješavali. Hrvatska nije već desetljećima izgradila nijednu kaznionicu koja bi odgovarala novim, suvremenim uvjetima. Sve zemlje u okruženju imaju puno bolje zatvoren. Pa čak i za one najteže zločine", rekao je Miljuš.

"Ništa nismo uložili u zatvore, pa mi još imamo one željezne stolice što je valjda željezana Zenica radila, dakle još iz onog doba", kaže Krešo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na novo doba zatvorske reforme još čekamo.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Svećenicima zbog povišice, plaće i 1040 eura. Pitali smo vas kad ste je vi primili: 'Uf...'

Više s weba