novac nije problem

Rusija mu je premala: Putin osvaja svemir!

Image
Foto: NASA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se novi kozmodrom Vostočni, koji se trenutno gradi u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku, koristiti za lansiranje misija koje će istraživati Mjesec i Sunčev sustav.

12.4.2013. u 11:44/ S.M./Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u petak da će Rusija 2018. lansirati svemirsku misiju s ljudskom posadom iz nove svemirske baze nedaleko od granice s Kinom, prenose agencije.

Putin je kazao da će se novi kozmodrom Vostočni, koji se trenutno gradi u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku, koristiti za lansiranje misija koje će istraživati Mjesec i Sunčev sustav.

Moskva se nada da će novi kozmodrom, uz postojeće uzletište Bajkonur u Kazahstanu, za svoje svemirske programe koristiti i Sjedinjene Države i europske zemlje.

Putin je isto tako najavio da će Rusija do 2020. u svoje svemirske programe uložiti 39,6 milijardi eura, čime taj sektor postaje jedan od prioriteta u zemlji, prenosi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između 2013. i 2020., približno 39,6 milijardi eura bit će odobreno za svemirske programe", kazao je Putin prigodom posjeta lokaciji na kojoj se gradi budući kozmodrom Vostočni.

"Razvoj našeg svemirskog potencijala bit će u budućnosti jedan od prioriteta državne politike", kazao je Putin.

Upravo se čita

Image
NEOČEKIVAN DOGAĐAJ

VIDEO Kovačić otkrio kako je zaradio 'šljivu' ispod oka koja je privukla pažnju na presici

"Po mišljenju stručnjaka, sljedećih godina svjetska potražnja svemirske opreme rast će redovito", istaknuo je ruski predsjednik.

"Dok je danas volumen tržišta 300 do 400 milijardi dolara godišnje, godine 2030. mogao bi doseći 1500 milijardi dolara", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon izgradnje Vostočnog Rusija planira koristiti Bajkonur, koji prema sporazumu s Kazahstanom godišnje plaća 115 milijuna dolara.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Jean-Claude uhićen zbog silikona

Više s weba