jednoglasna potpora vargi

'S novom funkcijom se osjećam kao riba na gradelama'

16.6.2014. u 10:51/ I.L./HINA

Premijer Milanović predstavio je novog ministra zdravlja, sinišu Vargu te rekao kako je on već dugi niz godina u sustavu te da se od njega očekuje da provodi Vladin program.

Siniša Varga na korak je da i službeno postane novi ministar zdravlja nakon što je danas dobio jednoglasnu potporu saborskog Odbora za zdravstvo, a u srijedu će o povjerenju Vargi glasovati Hrvatski sabor.

Zadaća je novog ministra nastaviti provedbu Vladina programa tako da se građanima osigura kvalitetna zdravstvena zaštita za novac koji izdvajaju, a izdvajaju velik novac, rekao je premijer Zoran Milanović obrazlažući Odboru zašto Vargu predlaže za nasljednika Rajka Ostojića.

Varga ističe kako je na to spreman, ne samo u godinu i pol, nego pet i pol godina.

"U upravljanju HZZO-om osjećao sam se kao riba u vodi, sada se osjećam kao ta ista riba, samo ne u vodi, nego na gradelama", slikovit je bio Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će vrlo skoro ispuniti neke zahtjeve koje je danas navela oporba.

Već ovaj tjedan počinje kolektivno pregovaranje, HZZO je napravio mjere za skraćivanje listi čekanja, sada kreće uža stručna rasprava s komorama i ravnateljima bolnica. Prvo se ide s pripremenom fazom, onda implementacijom, rekao je Varga koji drži da su liste, zbog primjene metodologija, krivo prikazane pa to hitno treba riješiti.

Upravo se čita

Image
zaspolenici zadovoljni

Testirao se četverodnevni radni tjedan. Sudjelovalo 500 ispitanika, evo rezultata...

Privatizacija osnovnog zdravstvenog osiguranja bila bi suicid i to se ne smije napraviti, rekao je Varga Laburistu Dragutinu Lesaru koji tvrdi da dio financijskog sektora priprema teren da se obvezno zdravstveno osiguranje otvori tržištu, odnosno privatizira.

Visoko na listi prioriteta novog ministra je upostava pravobranitelja za pacijente kako bi se pacijentima zajamčio dignitet i informiranost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varga kaže da je prije dva i pol mjeseca i sam bio pacijent, operirao je slijepo crijevo, ali nije dobio sve informacije koje je trebao, a i dignitet mu je bio povrijeđen.

Upitan za outsourcing u zdravstvu, odgovara da je to složeno pitanje u koje se umješala politika, a koje se mora odraditi pametno. "Kao pomoćnik ravnatelja KB Dubrava i sam sam se susreo s tim problemom, no uzme se digitron u ruke i izračuna što je isplativo", rekao je Varga.

Otkrio je da kao ministar više neće raditi u ambulanti, što je činio kao prvi čovjek HZZO-a. Moj rad u ambulanti prestaje s današnjom danom, najavio je.

Lista oporbenih želja, pitanja i preporuka na adresu novog ministra bila je poduža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukinite idući tjedan smjenski rad, barem na kirurškim odjelima, do 1. kolovoza zaustavite bujanje listi čekanja, ogradite se od izjava bivšeg ministra finanacija Slavka Linića da zdravstveni djelatnici potkradaju proračun, sugerirao je Vargi bivši HDZ-ov ministra zdravstva Darko Milinović.

"U deset dana javnost mora vidjeti da je dobila novog ministra, morate napraviti nešto što će vas obilježiti", rekao je Milinović sugerirajući Vargi da izradi barem "mini clean start".

Milinović je zamjerio premijeru što se na Odboru zadržao "77 sekundi", nadajući se da to nije i odnos prema novom ministru.

"Već ste si na neki način osigurali da budete dobar ministar, jer gori ne možete biti", poručio je Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
traže se sezonci!

Za posao kuhara nudi se i 35 tisuća kuna, nekima puno, a nekima malo: 'Posao je dinamičan i stresan..'

Više s weba