CIJELA ZEMLJA TROŠI VIŠE

S temperaturama skaču i računi: Koliko nas koštaju vrućine?

10.7.2012. u 18:37/ RTL

Val vrućina na kontinentu od sutra će malo popustiti, no ostavio je traga. Kad stignu računi za struju i vodu, zbog hlađenja pod tušem i češćeg paljenja klime - dići će temperaturu u kućnom proračunu. Iako rekordi nisu srušeni, cijela zemlja trošila je više.

Hladni tuš za vruće ljetne dane - na plaži idealno rješenje. I tako do desetak puta na dan. Veći računi Gradu, ali i vlasnicima apartmana. Vlasnik apartmana BožidarBudanko kaže: "S temepraturama skaču i računi".

"Kad je vrućina, onda je to dvostruko više. Potrošnja je enormno velika, energetika isto tako", kaže Božidar.

Iako rekordi potrošnje nisu probijeni, posljednjih dana i turisti i domaći troše više vode i struje. Istok zemlje danima se prži na +30 pa iz slavonskih slavina teče 25 posto više vode.

"Trenutno u grad ide negdje oko 40 tisuća kubika vode. Bez obzira na trajanje ovakvih vremenskih prilika ili neprilika kako za koga, neće biti nikakvih niti redukcija niti će biti ikakvih problema", tvrdi direktor osječkog Vodovoda LjubomirNovoselić.

Klime i ventilatori rade bez prestanka pa je potrošnja struje proteklih dana dosegnula ljetni vrhunac, no nismo još ni blizu rekordne potrošnje iz srpnja 2010. godine.

Ipak, s klimom treba biti oprezan, ne samo zbog zdravlja. U jednoj osječkoj trgovini zbog hlađenja - požar, koji je progutao oko dva milijuna kuna vrijednu robu.

"Bez obzira koliko je nama ugodno u klimatiziranom prostoru, zapamtimo da ipak ta klima ima svoje neke motore koji se griju i evo na ovaj način se može dogoditi nesreća", upozorava ZoranPakšec, zapovjednik smjene JVP Osijek.

No, vrijeme se okreće. Oluja pokraj Slavonskog Broda s tučom veličine oraha i snažnim vjetrom, uništila je rano jutros vinograde i povrtnjake, a nekima odnijela i krov kuće.

Sve do kraja tjedna, pljuskovi su mogući na kontinentu i sjevernom Jadranu, no Dalmaciji ljeto ipak neće dati predaha.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Mirjana Pukanić pronađena mrtva

Više s weba