PRITISAK WASHINGTONA

SAD upozorava Iran: Istječe vrijeme za diplomaciju

Image

Velike sile i Izrael sumnjaju da Iran pokušava razviti atomsko oružje pod krinkom civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe.

4.2.2013. u 7:58/ M. B./Hina

PARIZ - Američki potpredsjednik JoeBiden upozorio je u nedjelju Iran da se "diplomatski prozor zatvara" u pregovorima o njegovom kontroverznom nuklearnom programu, te zaprijetio Teheranu da će trpjeti "paralizirajuće sankcije i rastući pritisak", u slučaju neuspjeha pregovora.

"Lopta je u taboru Iranaca. Što se nas tiče, mi smo poduzeli i nastavljamo poduzimati stvarne napore za postizanje diplomatskog rješenja za zabrinutost međunarodne zajednice oko iranskog nuklearnog programa. Ali diplomatski prozor se zatvara", rekao je Biden u intervjuu francuskom dnevnom listu Le Figaro od ponedjeljka.

"Iranska vlada treba ozbiljno i u dobroj vjeri pristupiti pregovorima sa skupinom 5+1" (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, plus Njemačka), rekao je Biden koji je u nedjelju navečer doputovao u Pariz gdje će se u ponedjeljak sastati s francuskim predsjednikom FrancoisomHollandeom.

"Skupina 5+1 od prosinca predlaže konkretne datume i prostore za sastanak, ali Iran dosljedno postavlja nove uvjete kako bi dobio na vremenu", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iran nije pristao doći u Istanbul 28. i 29. siječnja, a skupina 5+1 predložila je nove datume u veljači", rekao je Biden, ne spominjući izrijekom sastanak 25. veljače u Kazahstanu koji su velike sile ponudile Iranu.

"U ovoj fazi još uvijek ne postoji dogovor o sljedećem krugu pregovora i kontakti se nastavljaju", rekao je on.

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

Biden je upozorio da iranski čelnici moraju ispuniti svoje međunarodne obveze ili će i dalje trpjeti paralizirajuće sankcije i rastući pritisak.

"Predsjednik Obama jasno je stavio do znanja da će spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja. I mi ćemo učiniti što je potrebno kako bismo osigurali da se to ne dogodi. Ali još uvijek ima vremena i prostora za diplomaciju, potpomognutu pritiscima kako bi uspjeli", zaključio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike sile i Izrael sumnjaju da Iran pokušava razviti atomsko oružje pod krinkom civilnog nuklearnog programa, što Teheran niječe.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Mirjana Pukanić pronađena mrtva

Više s weba