'suđenje je formalnost'

Sanader: Griješio sam, ali jesam li kriminalac? Ne!

30.9.2013. u 10:50/ RTL

Dok se Ivo Sanader žučno borio dokazati kako je njegovo zatvaranje protivno zakonima Republike Hrvatske, sutkinja mu je odgovorila kako je on iza rešataka upravo zbog poštivanja zakona.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu danas je započeo iznositi svoju obranu u slučaju Fimi media, do sada najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i njegova bivša stranka.

Sanader je odmah u prvim minutama iznošenja svoje obrane razljutio sutkinju. Naime, bivši premijer je istaknuo kako bi se on branio sa slobode da se poštuje zakon.

"Da se u mojem slučaju poštivao zakon, ja bih se branio sa slobode. USKOK je trebao sve istrage protiv mene spojiti u jednu i onda dići jednu optužnicu, a ne šest. A kako to USKOK nije učinio, trebao je napraviti Županijsku sud", izjavio je Sanader.

Sutkinja Ivana Čalić mu je na to odgovorila kako je on u zatvoru jer se poštuju zakoni.

"Imate nepravomoćnu presudu, za što je obavezan pritvor. Nigdje nije propisano da se postupci trebaju spojiti. U zatvoru ste jer se poštuje zakon", kazala je.


Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Marko Lukunic/PIXSELL

'Ako trebam biti rekorder, neka budem, ali slomiti me nećete'

U to se upleo i Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, koji ponovno naglašava da do presude ne bi došlo da su se spojili svi slučajevi protiv Sanadera.

"Mojim zatvaranjem se prekršilo pravo na obranu", opet će Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako trebam biti rekorder, neka budem, ali slomiti me nećete", teatralno je poručio Sanader i prigovorio na se krši zakon jer se medijima daju tajni dokumenti sa suđenja.

"Gdje je tu pravo na fer i pravično suđenje", upitao je.

"Javno sam osuđen jer je sud bio tek formalnost", istaknuo je.

Upravo se čita

Image
VIDEO ZA POVIJEST

Prekrasne scene dolaze iz Dalmacije: Pogledajte kako su splitski gimnazijalci najavili utakmicu

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon toga je Sanader 'održao bukvicu' sudu izavivši kako stalno 'cure' tajni spsisi u javnost te kako su 'mediji bili poštanski sandučić USKOK-u'.

Sanader se pita zašto iskazi Mladena Barišića nisu snimljeni i predočeni obrani kako bi se točno znalo što je on rekao i je li uopće išta rekao protiv njega.

"Uz to, pisanu presudu za HYPO i INA-MOL dobio sam tek osam mjeseci kasnije, iako su zadani rokovi mnogo kraći. Ja sam prvi i jedini ratni profiter u Hrvatskoj, pa to je za Guinnessovu knjigu rekorda. Moram biti malo ciničan iako to skupo plaćam", rekao je.

"Ovo je politički progon, a nalog su dali Kosor i Bajić", dodao je.

'Nisam glup da odem s najmoćnije funkcije u državi ako imam masla na glavi'

"Sve što sam radio, radio sam iz uvjerenja da je to čast i povlastica. Ne tražim zahvalnost i popust ako tražom sve ono što imaju drugi - pravo na obranu i pravedno suđenje. A ne može ga biti dok ste vi pod pritiskom javnosti", nastavio je bivši šef HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Marko Lukunic/PIXSELL

"Griješio sam, ali jesam li kriminalac? Ne! Nisam otišao zbog kriminala. Nisam glup da odem s najmoćnije funkcije u državi ako imam masla na glavi. Pa da sam ostao premijer Bajić se ne bi usudio dignuti optužnicu protiv mene, Barišić se ne bi usudio lagati, svi ostali svjedoci ne bi davali lažne iskaze. Tko bi normalan napravio takav potez ako nije čist? Otišao sam zbog ucjene oko teritorija", objašnjavao je.

"Sporazum Kosor-Pahor tek će nama doći na naplatu iduće godine, ne daj Bože da ostanemo bez teritorija", zavapio je Sanader.

'Čovik i tovar znaju bolje nego samo čovjek'

"Optužnice su konstruirane. Konkretno Fimi medija se temelji na nebuloznim izjavama mojih suoptuženika, a bez dokaza", dodoa je Sanader te nastavio:

"Glavni operativac stranke nije bio predsjednik, nego glavni tajnik, a predsjedništvo je bilo politički mozak. Nije sve bilo u pobožnoj atmosferi ,iskre su frcale posebno kada je tema bial proračun. Teme su predlagali, i ja i sministri. Kadrovska politika je bila isto tema, svi su mogli predlagati kadrove, ali ja nisam znao sve te ljude da bi ih mogao postavljati svuda", svjedočio je bivši šef HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam autoritet jer se tako vodi i vlada i stranka, ali sambio toliko mudar da sam znao, kao što poslovica kaže: 'Čovik i tovar znaju bolje nego samo čovjek'", slikovito je opisao Sanader.

"Glavni tajnik je provodio odluke, vodio računa o financijama, sklapao donacije. Predsjedništvo je razgovaralo o financijama, najviše u izbornim godinama. No, raspravljalo se rutinski jer smo imali povjerenja u glavnog tajnika tako da detaljnih rasprava nije bilo. HDZ je imao dovoljno legalnog novca - iz lokalnih i državnog proračuna, članarina i donacija", zaključio je Sanader.

Više s weba

Pročitajte još

Image
UPALITE ZABAVU

Vaši omiljeni likovi i glumci preselili su na novu i atraktivniju PLAY platformu! Kliknite 'play' i istražite novosti

Više s weba