ostaci pali na zemlju

Satelit GOCE se raspao i izgorio u atmosferi

Image

Satelit se spustio u atmosferu jer je potrošio svoje gorivo. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača.

11.11.2013. u 9:43/ RTL/Hina

Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje ušao je u noći na ponedjeljak u atmosferu, raspao se i izgorio tako da nije bilo nikakve štete na Zemlji, priopćila je Europska svemirska agencija (ESA).

"Satelit GOCE ušao je u Zemljinu atmosferu u padajućoj putanji preko Sibira, zapadnog Pacifika i istočnog Indijskog oceana te Antarktike. Kao što se i očekivalo, satelit se raspao visoko u atmosferi i nije prijavljena nikakva šteta od njegovih dijelova", navodi se u priopćenju na internetskoj stranici ESA-e.

Satelit se spustio u atmosferu jer je potrošio gorivo. Znanstvenici su iskoristili podatke GOCE za prvu svjetsku kartu visoke rezolucije granica između zemaljske kore i omotača.

GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Filip Čukanović iz Beograda za RTL: deveti dan prosvjeda u Srbiji, prosvjednici ne planiraju prestati

Više s weba