AMERIKANCI UPOZORAVAJU

Sjeverna Koreja je opasnija nego što se misli?

Image
Foto: Ilustracija/RTL

Kako navodi Znanstveni institut za međunarodna istraživanja (ISIS), satelitske snimke pokazuju da je u zadnja četiri mjeseca udvostručena površina objekta u kojemu su postavljene centrifuge.

8.8.2013. u 11:25/ M.B./Hina

SEUL - Po satelitskim snimkama može se zaključiti da je Sjeverna Koreja dvostruko povećala svoju sposobnost obogaćivanja uranija na postrojenju u Yongbyonu, priopćio je u četvrtak američki institut koji prati sjevernokorejski nuklearni program.

Kako navodi taj Znanstveni institut za međunarodna istraživanja (ISIS), satelitske snimke pokazuju da je u zadnja četiri mjeseca udvostručena površina objekta u kojemu su postavljene centrifuge.

Kada je Sjeverna Koreja koncem 2010. u prigodi posjeta jednog američkog znanstvenika objelodanila postojanje tog postrojenja, u zgradi je bilo 2 000 centrifuga za obogaćivanje uranija koji, kako tvrdi Pyongyang, služi kao gorivo za nuklearnu centralu.

No Washington, Seul i njihovi saveznici tvrde da Sjeverna Koreja želi taj obogaćeni uranij koristiti za proizvodnju oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 4 000 centrifuga Yongbyon bi mogao proizvoditi 68 kg obogaćenog uranija na godinu, što je količina dostatna za proizvodnju triju atomskih bomba, drži ISIS.

Pyongyang je u veljači izveo svoj treći nuklearni pokus. Strani stručnjaci nisu utvrdili je li bomba koja je eksplodirala u podzemnom tunelu proizvedena s plutonijem - kao u dva ranija pokusa 2006. i 2009. - ili s uranijem.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

S uranijem je lakše proizvesti bombu malih dimenzija.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Razorni tornado poharao Massachusetts

Više s weba