japan u strahu

Sjeverna Koreja odgađa lansiranje rakete zbog snijega?

Image

Pjongjang je najavio skoro lansiranje rakete koja će u orbitu ponijeti civilni satelit, što osuđuje velik dio međunarodne zajednice koja u tome vidi novi pokus s balističkom raketom zabranjen UN-ovim rezolucijama.

10.12.2012. u 7:44/ RTL/Hina

Skupina iranskih stručnjaka za rakete trenutačno boravi u Sjevernoj Koreji kako bi toj zemlji pružila tehničku pomoć u lansiranju rakete koje je bilo planirano ovih dana, ali je odgođeno, piše u ponedjeljak južnokorejski dnevni list.

"Primijećen je automobil koji vozi između lansirne baze i obližnjih smještajnih objekata. Čini se da je prevozio iranske stručnjake", ističe dnevnik Chosun Ilbo, pozivajući se na izvor u južnokorejskoj vladi.

"Čini se da je veza Sjeverne Koreje i Irana na polju (razvoja) raketa koji datira iz 80-ih jača nego se dosad mislilo", dodao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

Po pisanju lista, stručnjaci su pozvani u Pjongjang nakon neuspješna lansiranja sjevernokorejske rakete u travnju. Početkom prosinca japanska agencija Kyodo prenijela je izjavu jednog zapadnog diplomatskog izvora po kojoj je Iran početkom listopada poslao u Sjevernu Koreju svoje vojne stručnjake radi jačanja suradnje na polju raketnog i nuklearnog programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Teheran i Pjongjang su pritisnuti međunarodnim sankcijama zbog sumnje da nastavljaju raditi na nuklearnom programu koji ima vojnu namjenu. Obje zemlje su neprijateljski raspoložene prema Sjedinjenim Državama.

Pjongjang je najavio skoro lansiranje rakete koja će u orbitu ponijeti civilni satelit, što osuđuje velik dio međunarodne zajednice koja u tome vidi novi pokus s balističkom raketom zabranjen UN-ovim rezolucijama.

Upravo se čita

Image
PRIŽELJKUJE GA U NAPADU

Karoglan: 'Livaja je dominantan u HNL-u i mislim da zaslužuje igrati protiv Brazila'

Spekulira se kako bi se sjevernokorejsko lansiranje rakete moglo poklopiti s godišnjicom smrti Kim Jong-una 17. prosinca ili s južnokorejskim predsjedničkim izborima 19. prosinca.

Japan je u ponedjeljak izvijestio da je stanje pripravnosti podigao na najvišu razinu, usprkos mogućoj odgodi spornog lansiranja sjevernokorejske rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proveli smo sve moguće mjere opreza i praćenja", rekao je novinarima premijer Yoshihiko Noda uoči početka trinaestodnevnog razdoblja u kojemu se može izvesti lansiranje.

"Ne mislimo da su se prilike promijenile toliko da bi utjecale na promjenu našeg stajališta. Zadržat ćemo (naše sadašnje mjere), osim ako Sjeverna Koreja službeno ne izvijesti o odgodi lansiranja", rekao je pak japanski ministar obrane Satoshi Morimoto.

Japan je u očekivanju lansiranja grupirao rakete zemlja-zrak Patriot PAC 3 u Tokiju i na otoku Okinawi i rasporedio tri razarača opremljena raketama za presretanje SM-3.

Japan je u petak naredio svojim oružanim snagama da unište tu sjevernokorejsku raketu bude li ona ugrožavala njegov teritorij, dok je SAD poslao razarače koji će nadzirati operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjongjang je u nedjelju objavio da će zbog tehničkih problema možda odgoditi lansiranje svoje rakete koje je isprva bilo planirano između 10. i 22. prosinca. Prema pisanju Voice of America, američki think-tank kaže da bi planirano sjevernokorejsko lansiranje rakete moglo biti odgođeno zbog snažnog snijega.

Japan, SAD, Južna Koreja, Rusija i mnoge zapadne zemlje sumnjaju da sjevernokorejski režim želi ispitati balističku raketu, čime bi prekršio rezolucije UN-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Mirjana Pukanić pronađena mrtva

Više s weba