samodopadnost vlade

Snižen kreditni rejting Hrvatske: Ulazimo u šestu godinu recesije

Image
Foto: RTL

Po mišljenju analitičara agencije, vladajuća koalicija u dvije godine otkako je došla na vlast nije uspjela uvesti reforme koje bi značajno poboljšale izglede gospodarstva za rast.

24.1.2014. u 10:35/ RTL

Agencija Standard & Poor's u petak je dodatno snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske s BB+ na BB, uz napomenu kako će se recesija vrlo vjerojatno nastaviti i šestu godinu zaredom.

U priopćenju su istaknuli kako ekonomske mjere Vlade Zorana Milanovića nisu bile dovoljne za poticanje razvoja gospodarstva i sređivanje javnih financija.

"Prema našem mišljenju, od kada je došla na vlast prije dvije godine, vladajuća koalicija nije uspjela provesti reforme koje bi značajnije poboljšale gospodarske izglede zemlje. Konkurentnost je i dalje vrlo slaba, ponajviše zbog rigidnog tržišta i složenog poslovnog okoliša odnosno loše poslovne klime", navodi se u izvješću S&P-a.

Također, procjenjuju kako je hrvatski BDP u 2013. pao za jedan posto.

"U 2014. očekujemo blagi oporavak izvoza i ulaganja, zahvaljujući regulatornim i zakonskim promjenama, kao što je zakon o strateškim investicijama, pristupu fondovima EU-a i Vladinom programu javnih investicija. Međutim, očekujemo da će se potrošnja, koja je od 2008. već pala za 12 posto, i dalje smanjivati zbog daljnjeg rasta nezaposlenosti, niske stope zaposlenosti, pada realno raspoloživog dohotka, nastavka razduživanja i očekivanog fiskalnog stezanja", naveli su.

"Nastavak politike samodopadnosti Vlade mogao bi dovesti do toga da Hrvatska postane neto uplatitelj u proračun EU-a", kažu iz S&P-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krajnje je vrijeme da nam prestane Vlada prodavat maglu'

Vijest o sniženju kreditnog rejtinga izazvala je burnu reakciju oporbe u Saboru.

"Niste napravili sve što ste trebali i ovo je rezultat politike ove Vlade. Recesija se nastavlja šestu godinu za redom, i u 2014. To je kao da kažu: 'Vlado Republike Hrvatske, na krivom ste putu'. Između redova kaže se i da Hrvatska nije iskoristila sve što je mogla ulaskom EU, a svoj smo ugled snizili i cijelom pričom oko lex Perkovića. Krajnje je vrijeme da nam prestane Vlada prodavat maglu. Sve ovo je rezultat nečinjenja ove Vlade", kazao je bivši ministar financija Ivan Šuker.

Laburist Branko Vukšić je upozorio kako su ove prognoze kao naručene za Vladu jer daju vjetar u leđa Zakonu o radu, koji je jučer na noge dignuo i oporbu i sindikate.

"Kud ćes suzo nego na oko. Kriza će se prelomiti preko čijih leđa nego preko leđa radnika. U dvije god nije zaustavljen pad proizvodnje, povećanje broja nezaposlenih. Milanović šalje poruke kao sa šanka: 'TraŽilu ste reforme, evo vam ih'. Zvono već dugo zvoni na uzbunu, crveno svjetlo je upaljeno, ali Vlada to ne vidi. Osim bahatosti, nismo vidjeli ništa ni na aktualcu, a kamo li dobili odgovor. Ni ovi naši vapaji tako neće doći do njihovih ušiju, a radnici će plaćati taj ceh", naglasio je Vukšić. 

Upravo se čita

Image
GODINU DANA KAZNE?

Dvojcu koji je tukao mladića u tramvaju zbog opuška, prijeti zatvor: 'Zbog svega mi je žao'

Više s weba

Pročitajte još

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

Više s weba