hnd osudio postupak proložana

'Spaljivanje lutke novinara i pisca asocira na zatvore i logore'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo danas je osudilo spaljivanje lutke popularnog novinara i književnika Ante Tomića, što su napravili sudionici jučerašnje karnevalske povorke od Prološca do Imotskog

18.2.2015. u 15:24/ I.L./HINA

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je spaljivanjem lutke u liku novinara i književnika Ante Tomića kao Krnje u Prološcu te je u srijedu ocijenilo da je, kad god se u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave - to morbidno i upozoravajuće.

"Hrvatsko novinarsko društvo još jednom je šokirano zlogukim skandalom da karnevalska povorka kao Karnevala koji je kriv za sve spali lutku jednog novinara", stoji u priopćenju HND-a koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

Novinar i književnik Ante Tomić spaljen je u utorak kao Krnje u Prološcu. Krnje karnevalske udruge Bellamusa nosilo je šešir, a u ruci držalo knjigu s naslovom 'Što su ovce bez mrkova'. U tradicionalnoj karnevalskoj povorci od Prološca do Imotskog i natrag maskirani su na kraju pročitali "oporuku" i spalili jasno prepoznatljivu lutku novinara Slobodne Dalmacije i književnika Ante Tomića.

"Pokazuje se tako da su za neke sloboda mišljenja i govora u novinarskim i književničkim tekstovima najveći životni problem, puno veći od korupcije i drugog lopovluka, promašene politike i sličnog. Proložani valjda nemaju problema ni s lopovima, ni s ubojicama. Samo s Tomićem", ustvrdio je HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući da je Tomić u Prološcu proveo dio djetinjstva, HND navodi da se radi o satiričaru sa stajalištem i svjetonazorom koji ne ostavlja ravnodušnim - čitatelji ga ili vole ili ne vole. "Za one koji ga ne vole najbolji je lijek da ga ne čitaju", poručio je HND.

"Kad god se u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave - to je morbidno i upozoravajuće. Kad je taj čovjek novinar i pisac, to asocira na zatvore i logore".

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

HND je pritom podsjetio i na prošlogodišnji slučaj kada su Omišani spalili Krnju u prepoznatljivom liku novinara Vinka Vukovića.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Sveopća potjera

Šef PU splitsko-dalmatinske o bjeguncu koji je autom umalo ubio policajca: 'Tražimo i njega o osobe povezane s njim'

Više s weba