NISAM OKA SKLOPIO

Split: Ta divna tropska noć

Image

Vrućina Vrućina

Split se u noći na petak kuhao na 29 stupnjeva, a u podne je u Kninu izmjereno 35 Celzijevih stupnjeva. Opasno visok indeks UV zračenja.

17.7.2009. u 11:15/ P.P.

ZAGREB -  Splićani su proteklu noć proveli na tropskoj vrućini. U petak, u dva sata ujutro, u gradu pod Marjanom izmjereno je čak 29 Celzijevih stupnjeva. Vrućina ne popušta ni tijekom dana, pa se u Dubrovniku živa već u šest sati ujutro popela na 30 stupnjeva. U podne najtopliji je bio Knin koji se "pržio" na 35 stupnja, a samo stupanj manje izmjereno je u Rijeci, Splitu i Pločama.

Tijekom dana bi temperature mogle narasti i do 40 stupnjeva. Meteorolozi zato upozoravaju da treba što je moguće više izbjegavati boravak na suncu te piti puno tekućine.

Možda i opasnije od vrućine je veoma visoko UV zračenje. Za Hrvatsku je predviđen indeks 9 od mogućih 11. To znači da koža za čak deset minuta boravka na suncu može izgorjeti. Tijekom ovakvih dana znatno se povećava opasnost od štetnih posljedica odnosno od zloćudnih bolesti kože.

U subotu se očekuje prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, grmljavinom i osvježenjem. Glavnina u noći i prijepodne na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici, sredinom dana u sjeverozapadnom području, a poslijepodne u Slavoniji i Dalmaciji. Ponegdje će biti jačeg grmljavinskog nevremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Opačić: 'Milanovića ne treba gaziti, vjerujem da će se sutra obratiti članovima Odbora'

Više s weba