ŠUKER NE NAPUŠTA MAMIĆA

HNS osporava rješenje Sportske inspekcije

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U rješenju Sportske inspekcije Hrvatski nogometni savez u roku od petnaest dana mora Lokomotivu i Hrvatski dragovoljac praktično isključiti iz natjecanja Prve HNL, odnosno neizravno pet zadnjih prvenstava proglasiti neregularnim.

14.2.2014. u 16:55/ M.B./Hina

ZAGREB - Hrvatski nogometni savez (HNS) reagirao je na rješenje Sportske inspekcije u postupku inspekcijskog nadzora nad poslovanjem HNS-a, kojim je poništena odluka o davanju licence prvoligašima Lokomotivi i Hrvatskom dragovoljcu, a u priopćenju se navodi kako Savez u potpunosti osporava navode iz rješenja, te najavljuje pokretanje upravnog spora. HNS tvrdi i da donošenje Rješenja niti na koji način ne utječe na regularnost natjecanja Prve HNL u tekućoj sezoni 2013/14.

U rješenju Sportske inspekcije Hrvatski nogometni savez u roku od petnaest dana mora Lokomotivu i Hrvatski dragovoljac praktično isključiti iz natjecanja Prve HNL, odnosno neizravno pet zadnjih prvenstava proglasiti neregularnim. Sportska inspekcija u rješenju naređuje Hrvatskom nogometnom savezu i usklađivanje Statuta od 5. srpnja 2012. godine s odredbama Zakona o sportu, te ukidanje licence NK Vinogradaru za Drugu HNL u sezoni 2013./14, što bi značilo proglasiti i tekuću drugoligašku sezonu neregularnom.

U priopćenju HNS-a navodi se da je Sportska inspekcija donošenjem predmetnog Rješenja znatno prekoračila ovlasti koje su joj dane Zakonom o sportskoj inspekciji, kojim je propisano da inspektor utvrđuje stanje u vezi s obavljanjem sportske djelatnosti sukladno odredbama Zakona o sportu. Rješenjem se naređuje poništavanje odluka koje nisu donesene temeljem Zakona o sportu niti na temelju njega donesenih propisa.

"Pravilnik o licenciranju klubova je propis Hrvatskog nogometnog saveza koji se ne temelji na Zakonu o sportu i odobren je od strane UEFA-e kao dio internih propisa nogometne organizacije. Sustav licenciranja je alat koji je sama nogometna organizacija utvrdila kao sustav samokontrole za svoje članove i nije obveza koja bi proizlazila iz Zakona o sportu ili nekog drugog državnog propisa.Sportska inspekcija je činjenično pogrešno utvrdila da Statut HNS nije usklađen sa Zakonom o sportu i da tri odluke o izdavanju licence nisu valjane", stoji u priopćenju HNS-a, u kojem se navodi da su postupku licenciranja Odjel za licenciranje i tijela licenciranja utvrdila da je tijekom postupka bilo određenih propusta klubova, odnosno neispunjavanja kriterija.

"Međutim, u svim slučajevima kada je izdana licenca, kriteriji su ispunjeni i otklonjeni nedostaci koji su uočeni prije donošenja odluke o izdavanju licence. To je uobičajena pojava u postupku licenciranja i gotovo svi tražitelji licence imaju neku manjkavost u kriterijima, a koja je, ako je licenca izdana, ispravljena do donošenje odluke. Hrvatski nogometni savez ovim putem izražava svoju podršku Odjelu za licenciranje i tijelima za licenciranje na njihovom dosadašnjem radu temeljenom isključivo na stručnosti i propisima i vjeruje u ispravnost njihovih odluka", kaže se u priopćenju HNS-a, u kojem stoji da će o svemu izvijestiti UEFU.

"U odnosu na takve formalne i činjenične propuste u Rješenju, kao i činjenicu da je istodobno kada i HNS-u Rješenje dostavljeno i nekim medijima, ne možemo se oteti dojmu da čitav predmet ima i političku konotaciju i predstavlja oblik političkog pritiska.Konačno, u odnosu na ranije izricane stavove o navodnim znatnim nepravilnostima u radu Hrvatskog nogometnog saveza i druge negativističke komentare, ističemo da Sportska inspekcija u svom nadzoru, osim ovih navodnih i osporenih propusta, nije našla nikakve nepravilnosti niti u jednom segmentu rada Hrvatskog nogometnog saveza", tvrde iz HNS-a,izražavajući čuđenje da je Rješenje istodobno kada i Hrvatskom nogometnom savezu dostavljeno i nekim medijima, u kojima je doslovno prenesen dio njegovog sadržaja, kojeg dio predstavlja poslovnu tajnu. HNS stoga traži i pokretanje postupka protiv odgovornih osoba iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta .

Više s weba

Pročitajte još

Image
Informatika i tehnologija

Prvo punjenje baterije - istina o trajanju baterije

Više s weba