'neće utjecati na regularnost'

Oduzeli licence Lokomotivi i Dragovoljcu, ali nastavlju igrati

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Glavni tajnik HNS-a Vladimir Iveta pojasnio je da u Pravilniku o licenciranju klubova postoji mogućnost opoziva licenci u tekućoj sezoni, te da je za to predviđena novčana sankcija.

28.2.2014. u 15:42/ RTL

Iako smatra da je Sportska inspekcija pogriješila kad je naložila poništenje licenci prvoligašima Lokomotivi i Hrvatskom dragovoljcu, Hrvatski nogometni savez (HNS) je, poštivajući odluku inspekcije, u zadanom roku opozvao licence, ali klubovi će nastaviti igrati, izjavio je danas izvršni predsjednik Saveza Damir Vrbanović.

 "Izvršni odbor HNS-a je na svojoj sjednici od prije tri dana zaključio da je Sportska inspekcija u svom rješenju napravila velike pogreške u materijalnom i proceduralnom dijelu postupka, jer se Pravilnik o licenciranju klubova ne temelji na Zakonu o sportu, već je to interni propis nogometne organizacije odobren od Uefe, pa Sportska inspekcija nije nadležna za njegovu provedbu. Također, naša Komisija za licenciranje smatra da nije napravila pogrešku, ali budući da smo legalisti i rokovi se moraju poštovati, licence su opozvane. To neće utjecati na regularnost natjecanja i klubovi će nastaviti igrati, ali će biti novčano kažnjeni", kazao je Vrbanović na konferenciji za novinare.

Glavni tajnik HNS-a Vladimir Iveta pojasnio je da u Pravilniku o licenciranju klubova postoji mogućnost opoziva licenci u tekućoj sezoni, te da je za to predviđena novčana sankcija.

Sportska inspekcija Ministarstva obrazovanja i sporta je prije dva tjedna zbog nepravilnosti vezanih uz licenciranje klubova Prve i Druge lige naložila HNS-u poništenje licenci Lokomotivi za sezonu 2009/2010., Hrvatskom dragovoljcu za sezonu 2013/2014., te drugoligašu NK Vinogradaru za sezonu 2013/2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbanović je istaknuo da licenciranja nema u Zakonu o sportu te da ga je 2002. uvela Uefa, koja svake godine u HNS-u vrši nadzor nad postupkom licenciranja. Napomenuo je kako je HNS uložio tužbu Upravnom sudu u vezi rješenja Sportske inspekcije, te da su poslali dopis Uefi i Fifi, jer je ovo opasni presedan koji dosad nije zabilježen u nogometnim savezima pod okriljem Uefe.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Hrvatska je u finalu Davis Cupa: Čilić bez problema sredio Gasqueta!

Više s weba