SJEĆANJE NA VELIKANA

Ovako je rušio Mate Parlov: U sedam godina osvojio apsolutno sve i postao sportska ikona za sva vremena

Image
Foto: profimedia.hr

U amaterskoj konkurenciji od 310 mečeva izgubio svega njih 13, a u 29 profesionalnih borbi upisao je 24 pobjede uz dva neriješena ogleda te tri poraza

30.7.2022. u 12:47/ A.F.

Mate Parlov je najveći hrvatski boksač svih vremena. Okrunio se olimpijskim, europskim i svjetskim zlatom pod jugoslavenskom zastavom. Podjednako je uspješan bio i u profesionalnoj karijeri. Naime, 1976. godine je osvojio i naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji, a dvije godine kasnije je osvojio naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji nokautom u devetoj rundi nad Argentincem Miguelom Angelom Cuellom.

Parlov je europski naslov branio čak tri puta, a svjetsku WBC titulu je branio jednom. Marvin Johnson mu je tu titulu uzeo krajem 1978. tehničkim nokautom u 10. rundi. Mate Parlov je još za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, a njegova je karijera bila zbilja impresivna.

Image
VELIKA PRIČA MALIH KLUBOVA

Hrvatski otok je svjetski nogometni fenomen: 'Od berbe grožđa do sezone nema većeg događaja, za to živimo'

Image
VELIKA PRIČA MALIH KLUBOVA

Hrvatski otok je svjetski nogometni fenomen: 'Od berbe grožđa do sezone nema većeg događaja, za to živimo'

Dovoljno je reći da je u amaterskoj konkurenciji od 310 mečeva izgubio svega njih 13, a u 29 profesionalnih borbi upisao je 24 pobjede uz dva neriješena ogleda te tri poraza.

Opaki nokauter mekog srca

Vrhunac njegove karijere odigrao se od 1971. godine kad je uzeo zlato na Europskom prvenstvu, a onda do 1978. nanizao još svjetsko amatersko zlato, olimpijsko zlato te kontinentalnu i svjetsku titulu u profesionalnoj konkurenciji poluteške kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je poznat kao opak nokauter, a točno polovicu svojih profesionalnih pobjeda ostvario je prekidom. U kolektivnom sjećanju je najbolje upamćeno ostalo njegovo rušenje Argentinca Cuella u borbi za svjetski WBC naslov početkom 1978. godine u Milanu.

Upravo se čita

Image
'HOĆE NAM SE ISPRIČATI'

Završen nadzor ŽB Čakovec zbog slučaja 'hranjenja mrtve pacijentice'. Oglasilo se osoblje

Posljednji kontakt s boksom Mate Parlov je imao 1984. godine kad je obnašao funkciju jugoslavenskog izbornika na Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

'Ne mogu biti nacionalista, ja sam svjetski prvak'

Mate Parlov ne samo da je bio vrstan sportaš već i vrlo osebujna i svestrana ličnost. Zanimljiva anegdota kaže da je pred sam početak jednog meča saznao da JRT nema novca za prijenos te je pitao za cijenu i ispisao ček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je u jednom intervjuu za Nedjeljnu Dalmaciju otkrio kako strastveno voli poeziji, a drugom prilikom je kazao kako iznimno cijeni vještine stolnoteniskog velemajstora Dragutina Šurbeka. U domaćem javnom prostoru ostao je upamćen po rečenici "ne mogu biti nacionalista, jer ja sam svjetski prvak".

Parlov je nakon boksačke karijere vodio svoj kafić Mate u Puli, a po njemu su nazvani šetalište u Fažani, dvorana u Puli, ulica u Beogradu te ono što je najinteresantnije vrsta pauka – Harpactea mateparlovi.

Mate Parlov je preminuo 31. srpnja 2008. u 59. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ponuda koja se ne odbija

Mayweather se ponovno vraća iz mirovine, ali neće se boriti pod boksačkim pravilima!

Više s weba