Doznali smo iz prve ruke

Koja je čar amaterskih sportskih liga? Nešto je posebno u toj atmosferi i sportskom duhu...

Image
Foto: Luka Tunjić

Otišli smo na finale Koala lige, amaterskog košarkaškog natjecanja koje je već 13. sezonu bilo središte rekreativne košarke u Zagrebu.

21.5.2022. u 12:33/ Luka Tunjić

Uloga sporta u društvu ne poznaje granice. Daleko najveća vrijednost sporta bila bi pozitivni utjecaj kojeg ima na društvo okolinu, počevši od ogromnih stadiona koji imaju direktni utjecaj na lokalnu ekonomiju kao što su Santiago Bernabeu, Old Trafford, Allianz Arena i ostali do lokalnih natjecanja u malim selima...

Ono najbitnije oduvijek je bilo da sport neprestano promiče zdrave tjelesne navike, društveni doprinos i suradnju. I dok medije i televizije okupiraju najpoznatija sportska natjecanja, prosječan čovjek jednostavno ne može shvatiti natjecanje takvih razmjera u očima onih koji su u središtu radnje.

Ono u čemu će se jedan gledatelj, recimo Lige prvaka, moći poistovjetiti s utakmicom koju gleda jest upravo u nogometnoj igri. Svrha igre se ne mijenja, radilo se o finalu Lige prvaka ili utakmici 2. HNL između Dugopolja i Solina. Duh igre sačuva se i kada se okupi desetorica veterana nakon posla na terminu u sportskom rekreativnom centru, popiju par pivi poslije utakmice i veselog duha otiđu doma.

Jeste li čuli za Koala ligu?

Koala je ime amaterske košarkaške lige, koje je osnovano 20. kolovoza 2008. godine. Inicijatori su bili, kako to često bude u takvim projektima, nekoliko košarkaških entuzijasta koji su htjeli dovesti na jedno mjesto zaljubljenike u košarku.

Upravo je prošle nedjelje završila trinaesta sezona Koala lige. Momčad Enikona osvojila je naslov prvaka nakon uzbudljivog finala protiv MORH-a. Tom prigodom uputili smo se na zagrebački Velesajam, u središte radnje ovog lokalnog košarkaškog spektakla.

Tamo smo upoznali Predsjednika Koala lige Gorana Rogića, kao i tajnika te potpredsjednika lige Senada Beganovića koji nam je otkrio malo više o povijesti Koala lige.

"To je skup entuzijazma, tu su pomogli košarkaški suci koji su prije participirali u nekim drugim ligama. Konkretno ima nas više, Gosp. Zoran Lojdl, Dario Cvek i ja smo inicijalno pokrenuli cijelu priču i s vremenom su se priključili i ostali. Pomogli su nam i članovi bivših ekipa koji participiraju, tako da smo došli do nekakve brojke."

"Ovo je bila 13. sezona. Počeli smo 2008. godine, imali smo dvije lige - veteransku i amatersku. Pošto se interes veterana tijekom tih godina smanjio, krenuli su na razno razne turnire i više nisu bili u mogućnosti participirat, tako da smo odlučili ostati samo na amaterskoj ligi," rekao je Beganović.

Utakmica je završila 88-81, a u drugom poluvremenu skoro smo svjedočili čudesnom preokretu MORH-a, koji je na poluvremenu bio u zaostatku od skoro dvadeset razlike.

Bila je to utakmica s pregršt odličnih poteza u kojima bi uživao svaki zaljubljenik u košarku. Na kraju krajeva, nijedna rekreativna košarkaška liga nije imala toliko bivših reprezentativaca kao što ima Koala liga.

Upravo se čita

Image
SPIRALA NASILJA

U zadnja 24 sata prijavljeno je 18 slučaja nasilja u obitelji, a društvene mreže kipe od odvratnih komentara

"Možemo se pohvaliti da nijedna amaterska i veteranska liga nije imala veći broj bivših reprezentativaca," rekao nam je Beganović i nastavio: "Vladan Alanović, Davor Marcelić, Marino Baždarić, bivši NBA igrač Mario Kasun."

"Isto tako otac Šamanić, Marko Šamanić isto…Otac od Krune Simona, Đuro. Zatim Veljko Mršić, Damir Milačić koji je trener košarkaša Šibenika, Boris Gnjidić, Darko Krunić i tako dalje… Dakle. plejada vrlo dobrih i odličnih hrvatskih igrača i reprezentativaca."

Radi se o legitimnoj košarkaškoj ligi

Ono što nije bilo upitno u nijednom trenutku tijekom našeg boravka u dvorani tijekom finalne utakmice jest kvaliteta košarkaške utakmice. Enikon i MORH najbolji su dvanaest momčadi koje su ove sezone sudjelovali u natjecanju, ali broj je momčadi kroz godine bio i puno veći.

"Prvo smo krenuli s dvadesetak momčadi, najviše smo imali 27, međutim kako je bila recesija i inflacija tako se taj broj kroz godine smanjio. Ove godine je bilo dvanaest i igrali smo sistem svatko sa svakime. Zatim su u drugom dijelu natjecanja prve četiri ekipe igrale međusobno i druge četiri ekipe međusobno i najboljih osam ekipa su sudjelovali u doigravanju."

"Nas ima oko dvadesetak sudaca, isti broj pomoćnih sudaca. Naša organizacija broji oko pedesetak ljudi, cca. U našoj ligi participira 15 do 20 ljudi po svakoj ekipi, to je još nekakvih 500-njak igrača. Kad bi to sve skupa zbrojili tu nas je ukupno oko 500, 600, 700…kako koje sezone…"

"Vjerojatno ćemo nakon korone samo rast, imamo naznake da će interes biti veći nego ove sezone," dodao je Beganović.

Najbolji strijelac i MVP najaktualnije, 13. sezone Koala lige je Davor Marcelić, koji je igrao osam godina u Ciboni. Marcelić je u prosjeku zabijao 23.9 poena, a preko 20 poena još su zabijali Ervin Mujkanović iz ekipe HOK-Devil's Advocates (22.5) i Marko Zadro (20.3).

Više od košarke, više od sporta...

Koala liga nije posebna zbog velikih imena koji tamo dolaze igrati. Koala liga je posebna zbog jedinstvenog duha koji krasi cijelu ligu, počevši od organizatora do igrača i osoblja koji svojim angažmanom pridonose ligi.

Da, na terenu bude svega. Od psovki sucima do bijesnih izraza lica, pa u finalu kojega smo gledali su padale i tehničke...

Međutim, što se dogodi na terenu, ostane na terenu.

Tako Koala u blagdansko doba organizira posebnu utakmicu u humanitarne svrhe, a tradicija je da, nakon svih utakmica, igrači, osoblje i suci odu na druženje uz koju pivu, gemišt ili sok i svi zajedno uživaju u međusobnom društvu.

To treće poluvrijeme je, ističu, jednako bitno kao i ozbiljnost te dosljednost na košarkaškom terenu. Na kraju dana, u duhu lige je prije svega kvalitetni provod za sve uključene. Koala nije profesionalna liga koje je zainteresirana za financijski profit, već rekreativna liga koja želi igrati lijepu ulogu u životima ljudima.

Samim time, posebno je što ligu može igrati - svatko. Tu ima velikih imena, a mogu se prijaviti i obični entuzijasti…

"Tako je, otvoreni smo prema svima. Ne gledamo na kvalitetu, nego su svi dobrodošli," kaže Beganović za kraj.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
nacionalistički komentari s obje strane

Ova fotografija izazvala je brojne polemike: prikaz besmisla rata i mržnje između Srbije i Hrvatske

Više s weba