APSOLUTNO NEVJEROJATNO

BiH europski rekorder, a znate li koje je najmanje mjesto u Hrvatskoj koje je dalo prvoligaša

Image

Engleska je posebna priča jer rekordera nalazimo u 19. stoljeću, a riječ je o Glossopu koji broji 33 tisuća stanovnika, a prvoligaša je imao 1899./1900

23.2.2023. u 17:27/ Danas.hr

Nogometni entuzijasti zahvaljujući dostupnosti informacija se imaju prilike baviti raritetima više nego ikad prije. Tako je prošle godine izronila na Redditu karta koja je prikazivala najveće gradove u Europi koji nikad nisu imali nogometnog prvoligaša, a na listi su se našla Kaštela.

Otprilike godinu dana kasnije, na istoj platformi je korisnik pod imenom u/Atzyn objavio kartu Starog kontinenta koji prikazuje najmanja mjesta koja su imala ili imaju nogometnog prvoligaša.

Image
TKO BI SE SJETIO

Možete li pogoditi koji je najveći hrvatski grad koji nikad nije imao nogometnog prvoligaša?

Image
TKO BI SE SJETIO

Možete li pogoditi koji je najveći hrvatski grad koji nikad nije imao nogometnog prvoligaša?

BiH i Slovenija izvan svih okvira

Zanemarimo li patuljasti San Marino, apsolutni europski rekorderi su nama susjedne BiH i Slovenija. Naime, u mjestu Brgule je postojao nogometni klub Zvijezda 09 Brgule koji je u sezoni 2018./2019. nastupao u najvišem rangu BiH nogometa. Iza njega je stajao gospodarstvenik Boris Stanišić. Klub se raspao, ali ostao je zapisan u kontinentalnim analima jer su Brgule tada imale 50-ak stanovnika, a po zadnjem popisu stanovnika tek 13.

Nije daleko ni slovenski rekorder Zavrč iz istoimenog mjesta sa samo 73 stanovnika. Zavrč je u elitnom rangu slovenskog nogometa stanovao od 2013. do 2016., a nedugo nakon toga se ugasio zbog financijskih problema. Zanimljivo je da je klub u svoje prve dvije prvoligaške sezone završavao peti, a 2015. za Zavrč je nastupala i nekoć velika nada splitskog Hajduka Tomislav Kiš koji je u 15 nastupa zabilježio šest pogodaka.

Image
DRUGA STRANA

Lista o kojoj ne razmišljate: Donosimo vam deset najneuspješnijih prvoligaša u povijesti HNL-a

Fotogalerija
Image
DRUGA STRANA

Lista o kojoj ne razmišljate: Donosimo vam deset najneuspješnijih prvoligaša u povijesti HNL-a

Fotogalerija

Kultni TŠK iz Topolovca

Na listi je naravno i Hrvatska, a najmanje mjesto koje je imalo prvoligaša je Topolovac koje je tada brojilo 960 stanovnika. Naime, TŠK je u sezoni 2001./2002. ušao i odmah ispao iz Prve lige no Topolovac je ostao zapisan u knjigama hrvatskog nogometa. Zgodno je spomenuti kako je TŠK tada igrao na stadionu koji ima kapacitet od 1 500 mjesta što je gotovo dvostruko više od ukupnog broja stanovnika.

Pogledamo li lige Petice nekoliko je zanimljivih imena na listi. Tako je u Italiji Casale Monferrato, grad s 33 tisuće stanovnika na popisu jer je njihov Casale Calcio igrao u Serie A, a čak je Casale bio i prvak davne 1913./1914.

U Njemačkoj je još uvijek aktivan i prilično stabilan Hoffenheim našeg Andreja Kramarića s minijaturnih 3 191 stanovnikom, francuski lider je Guegnon sa 6 760, a španjolski Eibar s 27 468.

Engleska je posebna priča jer rekordera nalazimo u 19. stoljeću, a riječ je o Glossopu koji broji 33 tisuća stanovnika, a prvoligaša je imao 1899./1900.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRAJE POTRAGA

Legenda Partizana je velika želja čelnika bh. saveza za novog izbornika

Više s weba