OGLAS

O poštenju u nogometu

Filip Krovinović - gospodin u kopačkama i potez o kojem treba pričati našoj djeci

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Možda će njegov potez u dvoboju protiv Osijeka ostaviti još jednu godinu Hajduka bez trofeja, ali se Filip pobrinuo da obraz voljenog mu kluba ostane čist. Pokazao je da još postoje zvijezde u koje se mogu ugledati naša djeca

7.4.2022. u 13:24/ Aldo Franičević

Prošlo je nekoliko dana od blijedog, radničkog derbija između Hajduka i Osijeka. Utakmica koju izuzev trenera malo tko ima potrebu analizirati, jer je preslika zadnja dva podjednako sterilna ogleda, iza sebe je ostavila sudačke repove i potez jednog čovjeka o kojem vrijedi pisati. Riječ je o Filipu Krovinoviću.

Image
HNL

Pogledajte što je Dambrauskas rekao Bjelici nakon derbija u Osijeku: Izgleda da je jedan klub najveći pobjednik ove utakmice

Image
HNL

Pogledajte što je Dambrauskas rekao Bjelici nakon derbija u Osijeku: Izgleda da je jedan klub najveći pobjednik ove utakmice

On je dijete Lokomotive, Dinama i Zagreba, no već godinama ne skriva naklonost koju gaji prema Hajduku. Sjajnim predstavama u Zagrebu privukao je pozornost inozemnih i domaćih velikana. Spominjao se 2015. u kontekstu Hajduka, ali splitski klub tada nije imao ni novca ni znanja da Filipa odjene u 'bili dres' tako da ga je ambicija odvela u Portugal. No naposljetku Krovinovićev krug koji je vodio preko Rio Avea i Benfice do WBA i Nottingham Foresta se zatvorio prošlog ljeta i on je na iznenađenje svih sletio na Poljud.


Navodno je imao i ponudu Dinama, ali je svom menadžeru rekao 'samo Hajduk' riskiravši da mu trofejna vitrina ostane prazna, ali isto tako da ako do trofeja dođe da to bude s klubom za kojeg mu srce jače kuca.

Potez o kojem se mora pričati

Došao je u Hajduk kao svojevrstan sidekick Marku Livaji i dočekan je raširenih ruku od hajdučkog navijačkog puka u prvom redu zbog njegovog igračkog talenta te statusa deklariranog hajdukovca sa sjevera Hrvatske. Takve Torcida najviše voli. Krovinović i Hajduk dugo su se željeli i napokon su se dobili.

Sad kad smo obradili Krovinovićev background vratimo se na Gradski vrt prošlog vikenda kada je ovaj mladić povukao gospodski potez kakav se rijetko viđa. Sudac Fran Jović je u 15. minuti pokazao na jedanaesterac nakon kontakta Žapera i Krovinovića u kaznenom prostoru Osijeka što je izazvalo burne reakcije domaćih igrača koji su okružili su suca.

Iz pozicije u kojoj je Jović bio svi bi pokazali na bijelu točku pa valjda i sam Žaper što je bilo jasno i Krovinoviću koji je tada sucu rekao da je penal 'tanak' i da ga pogleda. Krovinović nije to potvrdio, ali nije ni opovrgnuo. Također, drugi izvori bliski akterima potvrđuju da je Hajdukov veznjak intervenirao u ovoj situaciji, a mnogo govori i to što se moglo vidjeti da ga je Žaper zagrlio nakon sučeve provjere i poništavanja penala. 

Hajduk si moralnu fleksibilnost ne može dopustiti i Krov je toga svjestan

Malo tko bi, uključujući potpisnika ovih redaka, priznao sucu ovakvo nešto. Pogotovo u situaciji u kojoj se Hajduk s Osijekom bori za titulu, tim više što je iz razvoja situacije na terenu bilo izvjesno da će Hajduk teško do gola kroz Bjeličinu betonsku obranu.


Naravno, dio navijača Krovinovića sada proziva zbog tog poteza pravdajući se sintagmom 'ne bi ni oni drugi priznali'. Možda ne bi, ali Hajduk si takvu moralnu fleksibilnost ne može dopustiti, jer sav zamah i podrška počivaju paradigmi traženja poštenja u hrvatskom nogometu.

Jednom sam prilikom pročitao lijepu opasku koja se da iskoristiti u ovom trenutku, a sugerira specifičnost splitskog kluba. Autor čijeg se imena nažalost ne mogu sjetiti je tom prilikom napisao da 'Hajduk želi titulu, ali je želi uzeti na svoj način'. Samim tim bi sva ova borba koju Hajduk vodi dulje od desetljeća bi izgubila smisao ako bi klub kojim slučajem uzeo titulu iz penala koji nije bio.

Filip Krovinović - zvijezda u koju se djeca trebaju ugledati

Filip Krovinović je svojim potezom pokazao da razumije prirodu današnjeg Hajduka bolje nego mnogi navijači i komentatori. Da se razumijemo, on je to vjerojatno napravio, jer je takav čovjek, ali je time klubu za koji igra i navija napravio uslugu.

Također, poštedio je suca Jovića još većih neugodnosti, a hrvatski nogomet trakavice koja bi uslijedila da je Hajduk iz tog penala došao do pobjede i izbacio Osijek iz šampionskog kolosijeka.


Upravo se čita

Image
VELIKE PROMJENE

Američki Senat blokirao blokirao milijarde dolara pomoći Ukrajini: 'Nemojte griješiti. Povijest će strogo suditi'

Krovinović je ovim potezom zaslužio fair play nagradu, ali je pokazao i da je jedan od posljednjih primjeraka gospode na nogometnim travnjacima, jedan od onih koji će za pobjedu dati sve osim obraza. U današnjem nogometu koji je postao sinonim za valjanje i sitne prevare, Krovinović je upuhnuo dašak viteštva i poštenja kakvo se rijetko viđa na travnjacima.

Možda će njegov potez ostaviti još jednu godinu Hajduka bez trofeja, ali se Filip pobrinuo da obraz voljenog mu kluba ostane čist. Pokazao je da još postoje zvijezde u koje se mogu ugledati naša djeca.

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
VELIKI UDARAC ZA ŠAMPIONSKE AMBICIJE

Hajdukovci će pobjesniti: Velikan 'krade' Bijelima veliku zvijezdu i to u ključnom trenutku?


Više s weba