Pogled s druge strane / Litavski novinari složni: 'Hajduk nije favorit, ali ga Valdas može dovesti do titule ove sezone'

Image

Hajduk i njegovi navijači sasvim opravdano vjeruju u borbu za trofeje do samog kraja, a mi smo provjerili što o potencijalu svojih sunarodnjaka misle litavski novinari

26.2.2022.
12:00
VOYO logo

Splitski Hajduk igra najozbiljniji nogomet u posljednjem desetljeću te je prvi put nakon dugo vremena u veljači i dalje u konkurenciji za oba nacionalna trofeja. Valdas Dambrauskas je nakon 11 utakmica na klupi Bilih i dalje neporažen. Pobjedom u kup utakmici protiv Lokomotive, Hajduk se nakon nekoliko godina opet plasirao u polufinale Hrvatskog kupa, a niz od osam pobjeda uz tek dva remija u prvenstvu je Hajduka doveo na samo tri boda zaostatka za Dinamom. Dinamo je, napomenimo, u trenutku Dambrauskasovog preuzimanja Hajdukove klupe bježao čak devet bodova.

Njegov kolega i sunarodnjak s gornjeg poljudskog kata Mindaugas Nikoličius odradio je još jedan fantastičan prelazni rok tijekom kojeg je doveo Nikolu Kalinića, Benficinog velikog talenta Ferra, Lukasa Grgića i Dina Mikanovića. Slijedom ovakvog razvoja događaja Hajduk i njegovi navijači sasvim opravdano vjeruju u borbu za trofeje do samog kraja, a mi smo provjerili što o potencijalu svojih sunarodnjaka misle litavski novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Dinamo je jak, ali Hajduk igra odličan nogomet’

Poznati litavski sportski komentator Lukas Gintautas koji godinama prati međunarodni nogomet za nekoliko različitih medija, a između ostalog komentirao je i EURO 2020. godine s punom pozornošću prati rad Valdasa Dambrauskasa.

Image
Torcida Baltik /

Ugledni europski novinar za RTL.hr: 'Hajduk je jedan od najpopularnijih nogometnih klubova u Litvi!'

Image
Torcida Baltik /

Ugledni europski novinar za RTL.hr: 'Hajduk je jedan od najpopularnijih nogometnih klubova u Litvi!'

"Nadam se da Hajduk može do titule. Dinamo je jak, ali Hajduk igra odličan nogomet pod Dambrauskasom. Doveli su nekoliko sjajnih igrača tijekom zimskog prijelaznog roka i mislim da su sada mnogo jači nego prije. Pogledamo li tablicu, mislim da imaju jako dobre šanse. Ja se nadam da će Hajduk uspjeti, jer to bi bio izniman uspjeh za litavskog trenera. Ako ne ove, onda iduće godine sigurno", kazao nam je Gintautas koji je i posjetio Poljud prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov kolega s portala 15min.ltMarius Bagdonas ima slično mišljenje uz malu razliku. Naime, Bagdonas uz Dinamo kao glavnog konkurenta splitskog kluba vidi Osijek, čijeg trenera Nenada Bjelicu iznimno cijeni.

"Nenad Bjelica vodi Osijek i njega smatram jednim od najboljih trenera lige. Stil igre koji gaji podsjeća me na Simeoneov Atletico Madrid. Rijeka igra opak nogomet, ali su nepredvidivi, a Dinamova snaga je njihovo iskustvo I pobjednički mentalitet. Hajduk, pak, ima najboljeg igrača lige – Marka Livaju. Mislim da Splićani imaju bolju momčad od Rijeke i Osijeka te da će se pitanje prvaka usmjeriti nadolazeća utakmica Hajduka I Dinama u Splitu", rezimira situaciju na vrhu ljestvice Marius Bagdonas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Neću reći da su favoriti’

I treći sportski autoritet iz domovine Mindaugasa Nikoličiusa i Valdasa Dambrauskasa, Paulius Jakelis koji je komentator na jednoj od najvećih komercijalnih televizija TV3 Sport povukao je zanimljivu paralelu između Hajduka danas i onog od prije nekoliko godina.

"Ova je sezona fantastična za Hajduk. Pratim gotovo sve njihove utakmice i mislim da igraju odličan nogomet. Pamtim utakmicu od prije par godina kad sam na Poljudu gledao derbi Hajduka i Dinama. Tad je razlika između te dvije ekipe bila jako velika. Ovo što je Niko napravio u godinu dana je velika stvar. Stvorio je ekipu koja se može natjecati protiv bilo koga i sigurno je da Hajduk u ovom trenutku nije slabija ekipa od Dinama. Vjerujem da Hajduk može do titule. Mislim da bi to bila velika stvar za Split i Dalmaciju. Neću reći da su favoriti jer tu su snažne momčadi poput Dinama, Rijeke i Osijeka, ali vjerujem da imaju šansu doći do titule i to im od srca želim", rekao je Jakelis u intervjuu koji je dao za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Njih su dvojica svijetao primjer’

Efekt Hajduka na litavski pogon osjeti se i na Baltiku. Naime, Litavci uspjeh Mindaugasa Nikoličiusa i Valdasa Dambrauskasa gledaju s osobnim simpatijama i u njihovoj afirmaciji vide svojevrsnu slamku spasa za nogomet u svojoj domovini. Reprezentacija Litve je u velikoj krizi u posljednje vrijeme s obzirom na to da su od posljednjih 13 utakmica pobijedili tek je jednu i jednu remizirali.

"Oni svijetao primjer da se iz litavskog nogometa može otići u inozemstvo i raditi na visokom nivou. Također, dobar su primjer da naši mladi treneri i sportski direktori, ako budu radili na sebi, mogu rasti i naposljetku ostvariti svoje snove. Mindaugas je bio dio Žalgirisa iz Vilniusa mnogo godina te je bio glavna figura tamo. Nisam siguran, ali vjerujem da i dalje pomaže litavskom nogometu svojim kontaktima",  kazao nam je Lukas Gintautas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njihov uspjeh u Hrvatskoj bit će izvor ponosa za sve Litavce'

Naravno, uspjeh litavskog dvojca neće izvesti kopernikanski obrat u njihovoj sportskoj kulturi, ali kako kaže Marius Bagdonas, svakako može pomoći popularizaciji nogometa u Litvi.

"Litavci su počeli pratiti hrvatski nogomet još od vremena kad je Nikoličius stigao u Goricu. On je godinama najbolji nogometni menadžer iz ove zemlje, a interes je dodatno porastao kad je Damvrauskas postao trener. Također doveli su u Goricu najvećeg litavskog talenta Pauliusa Golubickasa", rekao je Bagdonas za RTL te nastavio elaborirati ovu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Košarka je i dalje najpopularniji sport u Litvi i uvijek će biti. Naš je nogomet u velikoj krizi u posljednje vrijeme, a to se najviše očituje na reprezentaciji. Usprkos tome što je izbornik litavska nogometna legenda Valdas Ivanauskas, pobjedili su samo jednom i jednom remizirali u 13 utakmica prošle godine. Navijači u Litvi su razočarani i reprezentacija igra pred praznim tribinama tako da su dobar posao Valdasa I Mindaugasa u Hrvatskoj izvor ponosa za sve ljubitelje nogometa u Litvi", zaključio je naposljetku Bagdonis.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo