'Ljubav prema domovini nikad nije bila upitna'

Torcida se vraća na utakmice reprezentacije: Upravo kruži interna poruka prve ekipe

Image

Torcida se vraća na reprezentaciju Hrvatske i želi nakon par utakmica stupit u kontakt sa drugim navijačkim grupama, kako bi svi išli navijat za Hrvatsku, bez mrkih pogleda i provokacija

18.3.2023. u 23:00/ Danas.hr

Torcida se vraća na utakmice nogometne reprezentacije Hrvatske. Ne, nije patka nego prava stvar, the real thing. Brončane Vatrene sa posljednjeg SP-a u Katru, srebrne iz Rusije 2018., u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Njemačkoj čekaju utakmice protiv Walesa i Turske 25. i 28. ožujka a čini se da će na njima biti Torcida nakon dugo godina bojkota i revolta prema HNS-u.

Image
Nakon utakmice

Torcidaši ne mogu kućama. Doznali smo što je s njima, uskočio je i Dinamo

Image
Nakon utakmice

Torcidaši ne mogu kućama. Doznali smo što je s njima, uskočio je i Dinamo

Neprijateljstvo protiv HNS-a trajalo godinama

Prva utakmica protiv Velšana igra se na Poljudu za tjedan dana, a na njoj bismo nakon dugo godina stvarno mogli vidjeti i splitsku Torcidu. Najvjerniji navijači Hajduka su zbog neprijateljstva s HNS-om već dugi niz godina zaobilazili utakmice reprezentacije, a tijekom Svjetskog prvenstva 2018. zagovarali su i navijanje protiv nacionalne vrste. Ne samo tada...

HNS kad je vodio Davor Šuker, dosta se maćehinski odnosio prema Splitu. U tom periodu više je Hrvatska nastupala u Londonu nego u svom Splitu što je sramotno. Naravno da je takvo ponašanje naišlo na otpor juga Hrvatske prema Savezu i reprezentaciji, pa je Torcidi postala omiljena krilatica kad igra reprezentacija - "Sve izgubili dabogda". Uz sve to, nove generacije torcidaša niti ne znaju kako je to navijati za svoju zemlju.

Image
Foto:
Image

Kulminacija antagonizma Torcide prema Savezu dogodila se na Euru 2016. u Saint-Étienneu, kad je dio ekipe Torcide bakljama prekinula utakmicu u trenutku kad su Vatreni dominirali i vodili 2-1, pa su nakon toga nogometaši šokirani pali i dobili gol za konačnih 2-2.

"To je teroristički čin", grmio je na konferenciji za medije tadašnji izbornik Ante Čačić. Tada su svi mogući simpatizeri, političari i ostali "pravednici" udarili po Torcidi da su orjuna, da su djeca jugooficira, da ne vole Hrvatske. Naravno da je takvo što potpuna kretenarija...

Image
Foto:
Image

Antagonizam je rastao

No, antagonizam prema reprezentaciji od strane Torcide došao je do te mjere da su na dan utakmice između Hrvatske i Francuske u Splitu u lipnju prošle godine u Ligi nacija, u kafiću Krom, poznatom okupljalištu jezgre Torcide, došli na ideju koja je mnoge naljutila u Splitu i Dalmaciji, govorimo sad o simpatizerima Hajduka, starijim torcidašima koji više nisu toliko aktivnii braniteljima, domoljubima i ostalim Dalmatincima, a ta ideja je bila da nisu htjeli posluživati one koji su nosili dresove Hrvatske...

Image
Foto:
Image

Ili, ako baš hoćete, utakmice Lige nacija u Beču, gdje je opet grupica navijača iz redova Torcide i Tornada pokušala prekinuti utakmicu, pa su izbačeni sa stadiona od strane simpatizera Hrvatske i policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interna poruka koja kruži

Izgleda da se u međuvremenu nešto promijenilo jer je počela kružiti navodna interna poruka torcidaša, prve ekipe Torcide, jezgra grupe, u kojoj se članove grupe obavještava o povratku na utakmice Hrvatske. Na službenim strancima Torcide još nema potvrde, a spomenutu poruku prenosimo:

"Nakon razgovora i sastanaka s ljudima iz grupe, donili smo odluku da se Torcida vraća na utakmice reprezentacije. U cilju nam je ići na utakmice, domaće i gostujuće, ka grupa, u što većem broju koji će, nadamo se, s vremenom rasti. Ljubav prema domovini nikad nije bila upitna, ali se zbog raznih događaja dovela do razine koju nitko nije htio. Uvik ćemo se borit i ukazivat na neispravni sustav.

Image
Foto:
Image

'Nakon par utakmica stupit ćemo u kontakt sa drugim navijačkim skupinama, bez mrkih pogleda i provokacija'

Prva utakmica koja nam dolazi je utakmica na Poljudu kontra Walesa i na nju idemo u šta većem broju. Karte će biti u prodaji za sjever, kroz koji dan. Trenutnu kazališnu atmosferu na utakmicama reprezentacije, želimo vratit na staze stare slave, gdje se zdušno navijalo zajedno s ostalim Hrvatima. Nakon par utakmica stupit ćemo u kontakt sa drugim navijačkim skupinama, kako bi svi išli navijat ka Hrvati, bez mrkih pogleda i provokacija."

Utakmica protiv Walesa bit će, stoga, prekretnica u Kustićevoj eri saveza. Torcida se vraća i ta informacija nije patka, nego provjerena, a stigla je i iz redova prve ekipe Torcide. Protiv Walesa sa poljudskog sjevera opet će se tako zdušno pjevati "Volim te, Hrvatsko"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Bit će to konačna pomirba saveza i Torcide, reprezentacija će se opet osjećati kao doma. I, da, bilo je siptomatično što je Torcida protiv Slaven Belupa zadnjih deset minuta pjevala upravo "Marjane, Marjane", pjesmu koju su nekad pjevali na reprezentaciji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
LEGENDA MODRIH

Kinezi i službeno predstavili Arijana Ademija, u novom klubu će nositi broj 45

Više s weba