TUŽNI NIZ / U tek nešto više od četiri godine preminula četiri bivša izbornika Vatrenih

Image

Od kraja prosinca 2018. godine kada je preminuo Stanko Poklepović, preminula su još tri velika hrvatska nogometna izbornika od kojih je posljednji Ćiro Blažević

8.2.2023.
9:28
VOYO logo

Nakon Dražana Jerkovića, Tomislava Ivića, Vlarka Markovića, Stanka Poklepovića, Otta Barića i Zlatka Kranjčara, Miroslav Blažević je nažalost, već sedmi hrvatski nogometni izbornik koji je preminuo.Blažević je na hrvatskoj klupi debitirao 23. ožujka 1994. pobjedom protiv Španjolske sa 2-0 u prijateljskoj utakmici u Valenciji.

Image
TUŽAN DAN /

HNS se oprostio od Ćire Blaževića: 'Neka mu je laka hrvatska zemlja'

Image
TUŽAN DAN /

HNS se oprostio od Ćire Blaževića: 'Neka mu je laka hrvatska zemlja'

 Uslijedile su sjajno odrađene kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Engleskoj 1996. u kojima je Hrvatska bila ispred Italije. Na EURO-u "Vatreni" su u premijeri pobijedili Tursku, potom detronizirali branitelje naslova Dance, izgubili od Portugala, da bi u četvrtfinalu ispali od kasnijih prvaka Nijemaca. Vrhunac Ćirina puta na hrvatskoj klupi bila je "francuska bronca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika hrvatska bronca

U svom premijernom nastupu na World Cupu "Vatreni" su osvojili treće mjesto. U skupini smo bili drugi iz Argentine, a potom smo dobili Rumunjsku (1-0), u četvrtfinalu deklasirali Njemačku (3-0), izgubili od Francuske u polufinalu (1-12), te slavili sa 2-1 protiv Nizozemske u utakmici za treće mjesto (2-1). Od reprezentativne se klupe oprostio u jesen 2000. godine nakon lošeg otvaranja kvalifikacija za SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, (Belgija 0-0, Škotska 1-1). 

Reprezentaciju je ukupno vodio 72 puta ostvarivši 33 pobjede, 24 remija i 15 poraza. Blažević je sedmi izbornik hrvatske vrste koji je preminuo nakon Dražana Jerkovića, Stanka Poklepovića, Vlatka Markovića, Tomislava Ivića, Otte Barića i Zlatka Kranjčara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražan Jerković

Legendarni Jerković ostat će upisan u povijest hrvatskog nogometa kao prvi izbornik naše reprezentacije. Vodio je hrvatsku vrstu u povijesnoj utakmici protiv reprezentacije SAD 17. listopada 1990. godine u Zagrebu. Hrvatska je pobijedila 2-1. Pod njegovim vodstvom reprezentacija je slavila i protiv Rumunjske u Rijeci (2-0) te u Murskoj Soboti protiv Slovenije (1-0). Jerković je preminuo 9. prosinca 2008. u 72. godini. 

Stanko Poklepović

Nakon što je Jerković odustao od izborničke funkcije za njegovog nasljednika je izabran Poklepović. Vodio je reprezentaciju četiri puta, na tri utakmice u Australiji te protiv Meksika u Zagrebu. Na turneji je vodio kombiniranu momčad koja je doslovce skupljena preko noći. Poklepović je nakon dva poraza smijenjen. Umro je 24. prosinca 2018. u 80. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlatko Marković

 Vlatko Marković je vodio reprezentaciju samo na jednoj utakmici. U prijateljskom dvoboju protiv Ukrajine 25. lipnja 1993. na stadion Maksimir pred 25.000 gledatelja. Hrvatska je slavila 3-1, a Marković je ubrzo potom izabran za dopredsjednika HNS-a. Od 1998. je bio predsjednik HNS-a, a tu funkciju je obnašao nepuna tri mandata. Preminuo je 23. rujna 2013. u 77. godini. 

Tomislav Ivić

Jedan od najuspješnijih hrvatskih trenera svih vremena Tomislav Ivić vodio je našu reprezentaciju smo jednom. Protiv Italije u Palermu u kvalifikacijama za EP 1996. kada je Blažević bio kažnjen. Ivić je tada bio direktor reprezentacije, a protiv 'Azzurra' se spustio na klupu i Hrvatska je slavila 2-1. Preminuo je 24. lipnja 2011. u 77. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otto Barić

Otto Barić je svoj mandat otvorio neodlučenim ishodom protiv Walesa (1-1) u Varaždinu u prijateljskoj utakmici te nulom u Osijeku protiv Estonije na startu kvalifikacija za EP 2004. u Portugalu. Usprkos slabašnom startu, Barić je 'kockaste' odveo na EP. Na EP-u nije imao sreće sa ždrijebom i u skupini s Francuskom, Engleskom i Švicarskom osvojili smo samo jedan bod. Nakon EP-a počela je potraga za novim izbornikom. Barić je umro 13. prosinca 2020. u 87. godini. 

Zlatko Kranjčar

Nakon Barića na klupu Hrvatske zasjeo je Zlatko Kranjčar. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je prošla kroz kvalifikacije za SP u Njemačkoj 2006. bez poraza osvojivši prvo mjesto. Nažalost, na World Cupu smo ponovo zapeli u prvoj rundi. Upisali smo poraz od Brazila (0-1), te dva remija (Japan 0-0, Australija 2-2), a nakon SP-a Kranjčar je smijenjen. Kranjčar je umro 1. ožujka 2021. u 64. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo