Dan kad se Europa zaljubila u Dalmaciju

Tito, Poljud i 50 tisuća ljudi: Pogledajte kako je izgledalo otvaranje Mediteranskih igara u Splitu

Image
Foto: Screenshot YouTube
29.6.2022. u 15:54/ Aldo Franičević

Alžirski Oran domaćin je 19. mediteranskih igara. Prije pune 43 godine ova velika manifestacija održana je prvi i posljednji put na teritoriju Hrvatske. Te davne 1979. godine centrom Mediterana je postao Split. Tisuće sportaša su se tog dana slile u glavni grad Dalmacije, a Split je zahvaljujući tim igrama i pjesmi Olivera Dragojevića zavrijedio nadimak Cvit Mediterana.

Zamisao o organizaciji te manifestacije u Splitu dao je desetak godina ranije jedan od najpoznatijih sportskih dužnosnika tog vremena Mihovil Rađa. Država, ali i grad su vrlo brzo dali potporu iako u tom trenutku grad pod Marjanom nije uopće imao sportsku infrastrukturu adekvatnu za održavanje te manifestacije.

Split se prije toga jednom neuspješno kandidirao za igre. Naime, 1971. u Izmiru kandidatura nije bila uspješna, ali četiri godine kasnije u Alžiru je Split dobio zeleno svjetlo. Igre su dobile potporu Josipa Broza Tita, ali i premijera Džemala Bijedića.

Image
Spektakl u Alžiru

Otvorene su Mediteranske igre: Provjerite kako je izgledalo predstavljanje Hrvatske

Fotogalerija
Image
Spektakl u Alžiru

Otvorene su Mediteranske igre: Provjerite kako je izgledalo predstavljanje Hrvatske

Fotogalerija

Najveće igre do tad

Splitske su Igre bile najveće do tada, jer je nastupilo 14 država u čak 26 sportova. Kao što smo već spomenuli Split 1975. kada je dobio Igre nije imao sportsku infrastrukturu te je bilo nužno da se ona kroz samo četiri godine izgradi. Igre su se održavale u periodu od 15. do 29. rujna.

Građevinski poduhvat koji je izveden u tom kratkom periodu neusporediv je s bilo kojim u Hrvatskoj prije, ali i poslije toga. Preobrazba koju su Split i okolica doživjeli u tom periodu zapanjila je cijelu Europu.

Image
IZNENADNI PROBLEMI

Kraljice šoka love medalju: Rukometašice otputovale na Mediteranske igre s igračicom manjka

Image
IZNENADNI PROBLEMI

Kraljice šoka love medalju: Rukometašice otputovale na Mediteranske igre s igračicom manjka

Adrijana i najveće gradilište u Europi

U samo četiri godine izgrađeni je tunel kroz Marjan, trajektno pristanište i splitski kolodvor, Dom omladine, streljana, poljudski bazeni i naravno kao kruna svega Gradski stadion na Poljudu koji je u tom trenutku bio desetljećima ispred svoga vremena. Također, izgrađen je ogroman broj popratnih dijelova sportske infrastrukture na području od Makarske do Kaštela koje i dan danas služe svojoj namjeni.
Maskota Mediteranskih igara u Splitu je bila sredozemna medvjedica Adrijana.

Nju je predložio Vori Lalić, a maskota je dobila ime po njegovoj kćeri. Te Igre su Split i Jugoslaviju stavile na sportsku i turističku kartu Europe, a organizacijski su bile na najvišoj razini. U videu pogledajte kako je izgledalo otvaranje MIS-a tog sunčanog rujna 1979. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na tragu Kostelića i Vlašića

Upoznajte sestre Koščak: Klara i Jana su rušile atletske rekorde više od 30 puta, a još nisu ni punoljetne

Više s weba