ISKRENO PRIZNALI

Pročitajte što su Štimac i Sinovčić rekli USKOK-u!

Image
Foto: PIXSELL

Mediji su se dokopali iskaza Igora Štimca i Renea Sinovčića koji su istražiteljima USKOK-a rekli sve što znaju o jednoj od najvećih afera u hrvatskom nogometu.

16.12.2011. u 10:28/ E.M.

Nogometašima Varteksa, Sesveta i Međimurja (njih ukupno 15) izrečene su kazne zatvora do 10 mjeseci, a sudskom odlukom moraju vratiti 1,2 milijuna kuna koje su stekli namještajući utakmice Prve HNL, čime je okončana prva faza rasvjetljavanja najveće afere u povijesti hrvatskog nogometa.

Menadžerski trojac, Vinko Šaka, Dino Lalić i Admir Suljić, priznali su krivnju i vratili milijun eura, a blokirana im je i imovina u vrijednosti od 750 tisuća eura.

Dok Marković cijelo vrijeme, i kad je počela akcija Offside i sada, nakon uhićenja Širića i Djedovića, odbacuje tvrdnje da je išta znao o namještanju ili mitu igračima i sucima, Večernjak je došao u posjed iskaza Igora Štimca, bivšeg reprezentativca i osvajača brončane medalje na Svjetskom prvenstvu 1998., te Renea Sinovčića, kontroverznog poduzetnika i dopredsjednika NK Zadra, istražiteljima USKOK-a.

"Već godinama sumnjam u namještanje utakmica. Sjećam se toga još od 2000. godine, kada sam zapravo s jednom grupom ljudi osnovao kladionicu Sport-tip i tada sam obavio nekoliko razgovora s ljudima visoko pozicioniranim u državnoj vlasti i obavještajnoj zajednici, znajući da će doći upravo do ovoga što se dogodilo sada. Osobno sam tada tražio da se rezultati 1. HNL maknu iz kladioničarskih ponuda u Hrvatskoj, ali to se nije dogodilo i rezultat sada imamo", rekao je Štimac USKOK-ovim istražiteljima. Ispitan je 23. lipnja prošle godine, 15 dana nakon što su u akciji USKOK-a i policije uhićeni sudionici afere Offside.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je priznao da poznaje neke od glavnih sudionika skandala. Jasmina Agića i Miljenka Mumleka sjeća se iz vremena kada su nastupali za reprezentaciju, a priznao je i poznanstvo s prvoosumnjičenim Vinkom Šakom. Njega, tvrdi, poznaje s utakmica, godinama se viđaju na terenima. Međutim, napominje kako nikada ni s kim od tih osoba nije razgovarao o namještanju utakmica. Kada su mu istražitelji predočili telefonske transkripte između Vinka Šake i Marija Čižmeka (osuđen na deset mjeseci zatvora i povrat 20.500 eura), kojemu se Šaka u travnju prošle godine pohvalio kako sjedi sa Štimcem, bivši reprezentativac i kapetan vatrenih to nije zanijekao. Tvrdi da je to sve istina, da je tada bio trener Zagreba i kako su se on i Šaka susreli kod kampa NK Zagreba.

Nakon 45 minuta ispitivanja, Štimac je pušten te je poručio: "Tužan sam i nesretan što se ovo dogodilo, ali bilo je vrijeme da se dogodi".

Upravo se čita

Image
ruska okupacija

Nuklearka Zaporižja i dalje pod kontrolom Moskve! Rusi: Ne planiramo se povući

Sljedeći dan u USKOK je pozvan i Rene Sinovčić, koji također kaže da nije povezan s namještanjem utakmica. 

"Što se tiče klađenja u sportskim kladionicama, ja to svojim igračima i klupskim čelnicima ne dopuštam već dugi niz godina. Sjećam se da sam prije otprilike tri godine iz NK Zadra izbacio jednog trenera koji je odlazio u kladionicu. I danas ne znam da se bilo tko od igrača kladi, pa mi je sada, kada je počeo ovaj postupak, jako čudno da su igrači, usprkos mojim upozorenjima i zabranama, posjećivali kladionice", izjavio je Sinovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je žestoki protivnik klađenja iako je njegova žena, zajedno s Tomislavom Rogićem, tadašnjim trenerom vratara Zadra, uplatila listić od 1000 kuna (to je priznala i sama) i zaradila 6-7 tisuća kuna.

"Točno je da je u mome stanu nađen listić na kojem su pogođeni svi rezultati. Taj listić prepisan je iz novina na putu iz Zadra u Zagreb. Listić je ispunila moja supruga Milena u društvu Tomislava Rogića. Svojoj supruzi ne zabranjujem da se kladi, mogu reći da je to moja pogreška", nastavlja zadarski menadžer. Na pitanje zna li nešto o namještanju utakmice Varteks – Zadar u 29. kolu prošle sezone (završena je porazom Zadra 1:0), odgovorio je da nije kontaktirao sa službenim osobama varaždinske momčadi jer ih ne poznaje, a za Dalibora Zebića, tadašnjeg prvog trenera, tvrdi, nema nikakvih spoznaja da je posjećivao kladionice i nikada ga nije obavijestio o tome da ima bilo kakve sumnje u namještanje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zagrepčani slave titulu

Gori nebo i zemlja: Pogledajte vatreno slavlje BBB-a u Šibeniku

Više s weba