EKSKLUZIVNO ZA RTL.HR

Izbornik Hrvoje Horvat za RTL.hr komentirao nova rukometna pravila: 'Nije se ušlo u srž problema, ali...'

Image

Hrvoje Horvat

Foto: Jozo Čabraja / kolektiff / HRS

Hrvatska reprezentacija susret će se s novim pravilima već u siječnju na Svjetskom prvenstvu.

28.8.2022. u 9:30/ RTL Sport

Nova izmjena rukometnih pravila goruća je tema ovih dana u rukometnom svijetu. IHF je nove odluke odlučio primijeniti već na nadolazećem Svjetskom prvenstvu koje će se 2023. godine održati u Poljskoj i Švedskoj.

Prva promjena je ona koju će gledatelji prvu primijetiti, a tiče se pasivne igre. Umjesto dosadašnjih šest dodavanja, bit će dozvoljena samo četiri nakon što suci dignu ruku. Druga promjena također je namijenjena ubrzanju igre, a odnosi se na takozvani brzi centar.

Image
BORIS MILOŠEVIĆ ZA RTL.HR

Ugledni hrvatski rukometni sudac objasnio kako je moguće da se SP igra manjim loptama nego Liga prvaka

Image
BORIS MILOŠEVIĆ ZA RTL.HR

Ugledni hrvatski rukometni sudac objasnio kako je moguće da se SP igra manjim loptama nego Liga prvaka

Središnja crta u centralnom krugu više nema funkciju, a igrač prilikom brzog centra mora jednom nogom biti u centralnom krugu. Također, lopta u trenutku puštanja iz ruke mora cijelim svojim obujmom biti u krugu, a igrač ne smije ni jednim dijelom tijela izuzev stopala dodirivati podlogu.

Zaštita vratara

Treća promjena ide u smjeru što bolje zaštite vratara. Naime, strogo će se kažnjavati situacije u kojima igrač prilikom neometanog šuta pogađa vratara u glavu. To je velika promjena, jer se pogađanje vratara u glavu do 1. srpnja kažnjavalo samo s crte od sedam metara. Treba naglasiti da će se isključenjem sankcionirati samo direktni pogoci, odnosno oni koji se ne odbiju od nekog drugog dijela tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najzanimljivija promjena je ona vezana uz lopte. Naime, IHF propisuje lopte koje su manje obujmom od 1.5 do 3 centimetra od dosadašnjih, a uz to su i znatno lakše. Najvažnija promjena u ovom segmentu je što se više neće koristiti ljepilo te će se mehanika šuta uvelike promijeniti. Ova je promjena zamišljena kako bi dodatno zaštitila vratare težih ozljeda glave.

Uvođenje novih pravila za RTL.hr prokomentirao je i izbornik hrvatske reprezentacije Hrvoje Horvat. Horvat ima nešto manje od pet mjeseci za prilagodbu na nova pravila, a objasnio nam je kako će promjene izgledati s taktičke strane.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

"Treba biti oprezan"

"Ove promjene su isključivo kozmetičke. Nije se ušlo u dubinu i srž problema, no ona će ipak ubrzati igru. Postoji mogućnost bržeg izvođenja centra i nama to nikako nije zanemarivo jer imamo dosta igrača koje mijenjajmo u obrani."

Horvat se dotaknuo i pravila koje se odnosi na smanjenje broja dodavanja nakon što sudac digne ruku i označi pasivan napad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče ovog pravila treba biti oprezan. Kada je bilo šest dodavanja mogao se organizirati potpuno novi napad. S četiri dodavanja to će ipak biti malo teže i tome treba posvetiti dosta pažnje"

Što se tiče promjene veličine i težine lopte, Horvat je kratko prokomentirao:

"Kako je svima tako je i nama"

Više s weba

Pročitajte još

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Više s weba