Prije 50 godina RK Bjelovar postao je prvak Europe, znate li zašto im sve utakmice počinju u 19:14 sati?

Image
16.2.2022. u 10:15/ F.Š.

Jučer je u Bjelovaru svečano obilježena 50. obljetnica osvajanja naslova Europskih prvaka. Rukometaši Bjelovara su 19.2.1972 osvojili tadašnje krovno europsko rukometno natjecanje i ušli u povijest hrvatskog rukometa.

Image
Bravo

Pogledajte majstorije Halila Jaganjca u jučerašnjoj utakmici protiv druge momčadi Francuske lige

Image
Bravo

Pogledajte majstorije Halila Jaganjca u jučerašnjoj utakmici protiv druge momčadi Francuske lige

U Bjelovaru je jučer bila i svečana delegacija HRS-a koja je došla obilježiti proslavu ovog trenutka.

Uz predsjednika Tomislava Grahovca i glavnog tajnika Damira Poljaka, u delegaciji HRS-a na svečanosti u Bjelovaru bili su i Hrvoje Horvat, izbornik muške seniorske reprezentacije, Ivica Udovičić, direktor svih nacionalnih selekcija te povjerenik za natjecanje, Ante Ančić

Nekadašnji ORK Partizan, a današnji RK Bjelovar, prije točno 50 godina pokorio je rukometnu Europu.

Rukometaši Bjelovara su tog 19. veljače 1972. godine u prepunoj dvorani u Dortmundu pobijedili ekipu njemačkog Gummersbacha s 19 :14 i osvojili su naslov Kupa prvaka, natjecanja koje je kasnije preimenovano u Ligu prvaka.

Bjelovarčani su pobijedili u paklenoj atmosferi pred 14 tisuća njemačkih navijača, a do tada nitko nije uspio tako deklasirati njemačku ekipu koja je u svojim redovima imala Hansija Schmidta, tada jednog od najboljih rukometaša svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ih uplašio ni demotivirao ogroman broj njemačkih navijača, a niti poruka iz Dantevog Pakla koja je krasila ulaz u veliku njemačku dvoranu ”Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite”.

Bjelovar danas sve svoje utakmice na domaćem terenu počinje u 19:14 u spomen na rezultat s kojim su postali prvaci Europe.

Momčad koja je osvojila naslov Kupa prvaka:

 Boris Bradić, Željko Nimš, Miroslav Pribanić (5), Nedjeljko Prodanić, Albin Vidović (2), Marijan Jakšeković (2), Željko Jandroković (2), Hrvoje Horvat (4), Ivan Đuranec, Josip Pećina, Vladimir Smiljanić (3), Nikola Hasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Više s weba

Pročitajte još

Image
HEP Croatia Cup

Prvi ispit uspješno odrađen: Hrvatska u drugom poluvremenu razbila Crnu Goru

Više s weba