KAKVA LEGENDA

Znate li kojim se sportom bavio Ćiro Blažević prije nogometa? 'Bosanac koji je pobijedio Slovenca'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bilo je to 1952. godine na Palama, gdje je Blažević kao predstavnik juniorske selekcije Travnika osvojio prvo mjesto u skijaškom trčanju na 10 kilometara.

8.2.2023. u 8:17/ Danas.hr

Ćiro je od malih nogu pokazivao interes prema sportu, pa se počeo baviti skijaškim trčanjem. Kao 15-godišnjak nastupio je na republičkom prvenstvu na Jahorini, a 1952. na državnom prvenstvu na slovenskom Pohorju u utrci na šest kilometara bio je pobjednik u konkurenciji mlađih omladinaca. To je bila prva titula za jednoga natjecatelja iz BiH, a Ćiro je u utrci nadmašio favoriziranoga Slovenca Seknea.

Ćiro Blažević je nekoliko tjedana prije smrti na svom Facebooku objavio fotografije kojima se prisjetio anegdote iz mladosti kada je umjesto nogometnih ostvarivao skijaške uspjehe i postao "prvi Bosanac koji je pobijedio Slovence u skijanju".

"Poslao mi je danas jedan prijatelj sliku s Vlašića. Tu sam napravio prve skijaške korake i odatle sam sa svega 17 godina otišao osvojiti državno prvenstvo u Sarajevo… Do tada je bilo nezamislivo da to osvoji bilo tko drugi osim Slovenaca, a onda se - samo u flanel košulji na sebi - pojavio vaš Ćiro. Lagao bih kada bi vam rekao da me emocije nisu preplavile dok sam gledao ovu snježnu ljepotu", napisao je Ćiro uz dvije fotografije - ovu koju je primio od prijatelja i staru na kojoj kao dječak s brojem 14 jurca po snijegu.

Bilo je to 1952. godine na Palama, gdje je Blažević kao predstavnik juniorske selekcije Travnika osvojio prvo mjesto u skijaškom trčanju na 10 kilometara.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Igre naše mladosti

Svi smo ih igrali: Zaboravljene dječje igre koje su nam ispunile djetinjstvo

Više s weba