komentar Mojmire Pastorčić

'Bombe je i bilo i nije bilo u isto vrijeme. Ma kakva Schrödingerova mačka, Plenkovićev paradoks učit će se i...

23.3.2022. u 22:25/ Mojmira Pastorčić

Dosad. 2022. godine kvantni mehaničari Mario Banožić i Andrej Plenković uspjeli su u stvarnosti dokazati kvantnu prepletenost

Ako staviš mačku u kutiju i u kutiju staviš nešto što je može ubiti, recimo bočicu cijanida, a onda zapečatiš kutiju na sat vremena. Sve dok ne otvoriš kutiju, ti ustvari ne znaš je li mačka mrtva ili živa i tako je ona ustvari i mrtva i živa u isto vrijeme.

Austrijski fizičar Erwin Schrödinger postavio je ovaj paradoks 1935. Njegov misaoni eksperiment Šredingerova mačka ušao je u povijest, ali dosad je sve bilo samo teorija.

Dosad. 2022. godine kvantni mehaničari Mario Banožić i Andrej Plenković uspjeli su u stvarnosti dokazati kvantnu prepletenost. Sigurni smo da će oni kao i Schrödinger  dobiti nobelovu nagradu.

Image
ćorak ili bomba

Taman kad su se Plenković i DORH složili oko aviobombe iscurila je informacija da analiza nije pronašla eksploziv u dronu

Image
ćorak ili bomba

Taman kad su se Plenković i DORH složili oko aviobombe iscurila je informacija da analiza nije pronašla eksploziv u dronu

Naravno znate već o čemu se radi. Famozni dron smutnje. Dakle, 13 dana gigantski projektil iz Ukrajine je pao na zagrebački Jarun. Prvo nam je dužnosnik Ministarstva obrane rekao da na raketi nije bilo eksploziva.

Ali onda preokret, na projektilu je bila aviobomba, bombastično je uzviknuo ministar Banožić. Pa se u kakofoniju uključio i šef NATO-a koji nije imao pojma ni gdje je ni kad je dron pao. Ali znao je da nije bilo bombe na njemu.

Pa je šefa NATO-a dramatično demantirao hrvatski premijer mašući nekim slikama koji kao dokazuju da je dron bio naoružan, 40 kila eksploziva.

I onda sinoć stiže neslužbena informacija iz istrage, centar za vještačenje "Ivan Vučetić" nije našao tragove eksploziva. I danas novi dronski preokret. Državno odvjetništvo objavljuje da je ipak bila bomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bombe je i bilo i nije je bilo u isto vrijeme. Ma kakva Schrödingerova mačka, Plenkovićev paradoks izučavat će se na fakultetima idućih sto godina.

"Ono što je u ovom trenutku potvrđeno i od strane DORH-a da je na toj besposadnoj letjelici umjesto one namjere, a to je izviđačka, koja je njena izvorna namjera, bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je ta letjelica bila naoružana", rekao je Andrej Plenković.

"Pa vidite da su, da je, utvrđeno da je postojala aviobomba i da je postojao upaljač. Drugo je sad stvar istraživanja, vještačenja", odgovorio je Božinović.

"Nije bitno je li bilo bombe ili ne. To je zamagljivanje situacije. Prava stvar je nesposobnost NATO-a da u dubini svoje teritorije zaštiti članicu NATO-a i pad objekta koji je velik kao avion u glavni grad jedne zemlje", kazao je legendarni vojni pilot Ivan Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
POČELO SUĐENJE

Vojnik koji je brutalno pretukao Djeda Mraza u Slavonskom Brodu: 'Izgubio sam posao koji volim. Žao mi je'

Slične bi lude rasprave uskoro mogli voditi na Kosovu. Jer, danas se u Kosovskoj Mitrovici srušila vojna bespilotna letjelica. Nije sovjetska, nema crvene zvijezde ni ćirilice, izraelska je, izviđačka, srušila se zbog kvara, nema ni štete ni ozlijeđenih, a  pala je u jedno dvorište.

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Poetska je duša Sergeja Lavrova, nema šta. Pogotovo kad govori o krvavim trudnicama i rodiljama

Više s weba