zadržati dobar odnos

'Srbija neće postati članicom NATO-a, ostaje vojno neutralna'

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je kako Srbija neće postati članicom NATO-a, nego će ostati vojno neutralna

22.3.2015. u 17:20/ RTL/Hina

Srbijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da Srbija ne kani postati članicom NATO-a jer je opredijeljena za vojnu neutralnost, ali su njezini jedini interesi dobri odnosi s tim savezom.

“Mi smo vojno neutralni i nemamo namjeru postati članicom NATO-a, ali imamo interes biti u dobrim odnosima u svojstvu mira i dobrih odnosa u regiji”, rekao je Dačić za televiziju Pink u povodu potpisivanja Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) s NATO-om.

Prema ranijim izvješćima beogradskih medija, potpisivanjem IPAP-a vojnici NATO-a bi u budućnosti trebali imati slobodan tranzitni prolaz kroz Srbiju čijom bi se infrastrukturom mogli koristiti i bili bi zaštićeni 'posebnim statusom' tijekom tog tranzita.

Prema Dačićevoj ocjeni, taj sporazum je najviši stupanj suradnje s NATO-m koji sklapa zemlja koja ne želi biti članicom saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes je srbijanske vlade graditi dobre i partnerske odnose sa svima", rekao je Dačić i zaključio da je 'dobra međunarodna pozicija poštivanje principa vojne neutralnosti'.

Prema objašnjenjima u beogradskim medijima, sporazumom IPAP što ga je prošli tjedan potpisala u Bruxellesu, Srbija se obvezuje omogućiti vojnicima NATO-a da u tranzitu rabe svu njezinu vojnu infrastrukturu, a time se ujedno regulira prelazak granice i visoka razina imuniteta kao i pristup vojnim objektima.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Pojedini vojni analitičari prokomentirali su sporazum tvrdnjom da se Beogradu omogućuje da sam odluči koju će razinu suradnje omogućiti vojnicima NATO u slučaju njihova tranzita teritorijem Srbije.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nervoza

Gibon Kent odabrao pobjednika između Vatrenih i Brazila! Bojite li se pogledati?

Više s weba