Postignut dogovor

Srednjoškolci iz Broda se štrajkom izborili za svoja prava

12.11.2013. u 16:34/ RTL

Nisu jedino doktori u štrajku. Od jučer štrajkaju i učenici srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu. Traže promjenu rasporeda jer su na praksi u bolnici od 7 ujutro, a nastava im završava u sedam navečer. Nakon sastanka s roditeljima, ravnateljica škole najavila je promjene pa su od srijede štrajkaši ponovno u klupama.

Umjesto u učionicama, učenici srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu bili su na hodnicima. Naime, njih petstotinjak od jučer je u štrajku.

"U štrajku smo zato jer je raspored pretrpan. Stvarno učenici koji su putnici i mi koji smo putnici ne možemo podnijeti ovaj tempo", objasnila je Naida Hodžić, učenica Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Iscrpljeni su jer već u sedam ujutro moraju biti u bolnici na praksi koja traje do deset sati. Nastava im počinje u 13 i traje do sedam navečer.

"Praksa traje do deset ujutro, nakon čega putnici ne mogu otići kući, jer nemaju dovoljno vremena", pojasnila je Naida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici traže tri dana nastave i dva dana prakse po uzoru na medicinsku školu u Puli.

"Imaju sada u trećem i četvrtom razredu po 36 sati nastave plus vježbe što je sedam sati nastave dnevno i plus tri ili četiri sata vježbi, pa kad pogledate, to je 11 sati dnevno, to je zaista veliko opterećenje", kazao je Ilija Jergović, profesor fizike u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu.

Upravo se čita

Image
suradnici na bijelom

Antwerpen hit luka za kokain: Belgija kao da i jest bila na njemu, a Hrvatska na normabelu

O svemu su obavijestili i ministarstvo obrazovanja koje kaže da je organizacija nastave problem ravnatelja te da se isti program provodi u 23 škole.

"Slična je situacija bila prošle godine i u Puli, no škola je problem sama riješila, što ukazuje na činjenicu da je organizacija nastave odgovornost ravnatelja, dok je za stvaranje adekvatnih uvjeta u kojima će se ona odvijati zadužena županija", priopćili su iz ministarstva obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, obrat u popodnevnima satima. Nakon sastanka s roditeljima, ravnateljica je najavila reorganizaciju rasporeda tako da bi praksa trajala od 7 do 11,45 pa bi trajala umjesto 21 tjedan,18 tjedana pa su od sutra učenici ponovno u klupama.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Jean-Claude uhićen zbog silikona

Više s weba