dva kaznena djela

Suđenje za podmićivanje vijećnika: Sabo se ne osjeća krivim

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je započelo suđenje Željku Sabi, kojeg se tereti za dva kaznena djela podmićivanja gradskih vijećnika.

13.5.2014. u 7:23/ RTL/Hina

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas na početku suđenja na osječkom Županijskom sudu kako se ne smatra krivim za dva kaznena djela podmićivanja zastupnika, za koja ga je optužio Uskok.

Optužnica ga tereti da je u lipnju i srpnju prošle godine, nakon što nije uspio pokušaj konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu vijećnici HDZ-a Mariji Budimir ponudio mjesto člana Nadzornog odbora u tvrtki Borovo, mjesto predsjednice gradske komisije za europke integracije, uz pripadajuće naknade, te novčane naknade od 10, 20, i 50 tisuća kuna, kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.

Ona je i snimila sporni razgovor sa Sabom te dala iskaz USKOK-u.

Optužen je da je, iz istih razloga, HDZ-ovu vijećniku Radivoju Đuriću ponudio da će supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu osigurati posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar te poručio da će, ako tako ne postupi, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić kazala je u uvodnome govoru kako će optužba dokazati da je Sabo, iako je kao gradonačelnik bio obvezan provoditi vladavinu prava, svoje ovlasti iskoristio za izigravanje pravnoga poretka, i to pokušajem kupovanja vijećničkih mandata, kako bi se zanemarila volja biračkoga tijela.

Sabin odvjetnik Anto Nobilo u uvodnom je govoru istaknuo kako snimku razgovora svoga klijenta i Marije Budimir i dalje smatra nezakonitim dokazom. Smatra da Marija Budimir i Radivoj Đurić u trenutku, koji se spominje u optužnici, još uvijek nisu imali status vijećnika u predstavničkom tijelu jer mandat vijećnika, sa svim pravima i dužnostima, počinje trenutkom konstituiranja Gradskog vijeća, odnosno izborom njegova predsjednika.

Suđenje se nastavlja preslušavanjem snimke razgovora okrivljenog Sabe i Marije Budimir te iskazima svjedoka, među kojima su Marija Budimir i Radivoj Đurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
U 63. GODINI

Preminuo poznati splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić! Umro nakon teškog moždanog udara

Više s weba