SNIŽEN KREDITNI REJTING

Susjedi u problemima: I Slovenci završili u 'smeću'

Image

slovenija, eu, zastave slovenija

Izgledi za slovenski rejting ostaju 'negativni', što znači da Moody's ne isključuje da će ga srednjoročno ponovno sniziti.

30.4.2013. u 21:40/ M.B./Hina

LJUBLJANA - Američka bonitetna agencija Moody's snizila je u utorak kreditni rejting Slovenije za dvije razine, na Ba1 s Baa2, svrstavši je time među rizične ("špekulativne") dužnike odnosno "smeće", zbog stanja u njezinim bankama i pogoršanja javnih financija.

Izgledi za slovenski rejting ostaju "negativni", što znači da Moody's ne isključuje da će ga srednjoročno ponovno sniziti.

Agencija ocjenjuje da neizvjesnosti u pogledu financiranja zemlje "jačaju izglede da će Sloveniji biti potrebna vanjska pomoć".

Moody's je stroži prema Sloveniji od svojih velikih suparnika. Agencije Fitch Ratings i Standard & Poor's dale su joj ocjenu više, "A-", što je još uvijek u "investicijskoj" kategoriji rezerviranoj za pouzdane dužnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka američke agencije prisilila je slovenske vlasti da na brzinu odustanu od emisije državnih obveznica kojom su trebale prikupiti 2,2 milijarda eura s rokom dospijeća od pet i deset godina. Ministarstvo financija blokiralo je tu operaciju i prije službene objave ocjene, uz objašnjenje da se očekuje "moguća odluka u pogledu rejtinga" zemlje.

Po pisanju ekonomskog dnevnika Finance, emisija je ipak naišla na dobar prijem kod ulagača, koji su izrazili dvostruko veći interes od ponude.

Upravo se čita

Image
NEOČEKIVAN DOGAĐAJ

VIDEO Kovačić otkrio kako je zaradio 'šljivu' ispod oka koja je privukla pažnju na presici

Moody's objašnjava da je glavni razlog za snižavanje slovenskog kreditnog rejtinga situacija u bankarskom sektoru. Smatra da postoji "vrlo velika vjerojatnost" da će bankama trebati nova državna injekcija kapitala jer se kvaliteta kredita koje su odobrile kontinuirano pogoršava od 2012.

Moody's procjenjuje dvojbene dugove slovenskih banaka na oko 20 posto ukupnih neotplaćenih kredita na kraju prošle godine. Smatra da slovenskom bankarskom sustavu treba injekcija kapitala od osam do 11 posto slovenskog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija je zabrinuta i zbog lošeg stanja slovenskih javnih financija, ističući da je slovenski dug porastao s 22 posto BDP-a 2008. na 54,1 posto 2012. te da bi ove godine trebao prijeći prag od 60 posto. Nakon spašavanja banaka dug bi mogao porasti na 70 do 75 posto BDP-a.

Osim dokapitalizacije banaka, Slovenija je dovoljno likvidna da izdrži do kraja godine, smatra agencija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
24-godišnja požežanka

Odlične vijesti za Martinu! Građani skupili 100 tisuća dolara za njeno liječenje, ide u SAD

Više s weba