Drama u Zadru

Suze i plač: Nasilna deložacija obitelji Vukić!

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELLPIXSELL

U kaosu koji je nastao, jedna je žena pala u nesvijest te je morala intervenirati i ekipa Hitne pomoći, koja je s mjesta događaja odvezla i Tinu Vukić, vlasnicu kuće.

8.11.2012. u 11:45/ K. T.

Zadarska obitelj Vukić deložirana je danas iz svoje 200 godina stare obiteljske kuće u gradskoj četvrti Arbanasima, koju je izgubila zbog poreznoga duga i bankarske hipoteke, a policija je privela 21 prosvjednika.

Pedesetak pripadnika zadarske interventne policije rano jutros ogradilo je prostor oko kuće Vukićevih ne dopuštajući da joj priđe nitko od okupljenih građana i novinara. Pred kućom se okupilo 50-ak građana i članova udruga "Hrvatska sloga" i "Živi zid" koje podupiru obitelj Vukić.

Neugodne scene i prosvjedi okupljenih nisu spriječili policiju da fizički udalji obitelj Vukić s kućnoga praga. Deložacija je provedena uz povike: "Ne damo Vukiće!" i "Ne damo Hrvatsku!" Privedeno je dvadesetak prosvjednika koji su ometali postupak, a cijela obitelj i svi prosvjednici odneseni su ili odvučeni s ulaznih vrata. Jedna žena tada je izgubila svijest te je odvezena vozilom hitne pomoći.

Nakon toga u posjed su ušli sudski ovršitelj i predstavnik novog vlasnika koji je kuću kupio na javnoj dražbi za 40.000 eura.

Iz zadarske Policijske uprave potvrdili su da je priveden 21 prosvjednik te da je nad njima u tijeku obrada. Riječ je mahom o članovima i aktivistima udruga "Hrvatska sloga" i "Živi zid", a potvrđeno je da je među privedenima i aktivist Ivan Pernar.

Glasnogovornik Elis Žodan rekao je da su privedeni zbog zanemarivanja zapovijedi policajaca u provođenju zakonite sudske odluke te zbog pružanja pasivnog otpora, čime su prekršili odredbe Zakona o javnome redu i miru.

Ogorčeni MiroVukić rekao je okupljenim novinarima da mu preostaje samo pučka kuhinja. "A što ću? Kod sestre mogu biti dan ili dva, ja zapravo nemam gdje. Meni je jedino rješenje prihvatilište za beskućnike i pučka kuhinja. Pitao sam ih u prihvatilištu, imaju tri mjesta - za mene, ženu i sina", rekao je Vukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitna pomoć pobrinula se i za Tinu Vukić-Karađole, kćer vlasnika kuće Mire Vukića kojoj je tijekom deložacije pozlilo. Pošto se pribrala, rekla je da će tužiti sutkinju Novaković jer je dopustila prodaju na četvrtoj javnoj dražbi, za koju tvrdi kako nije bila zakonita. Zasad su deložirani Miro Vukić sa suprugom i sinom, a obitelj njegove kćeri s četvero djece ostala je u potkrovlju kuće koje nije ušlo u procjenu, pa tako ni u prodaju.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Image
Dino Stanin/PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Po informacijama objavljenim u medijima, težak slučaj vezan uz obitelj Vukić počeo je sredinom devedesetih godina, kad su Višnja i Miro ostali bez posla. Miro je 1996. otvorio automehaničarsku radionicu, ali posao mu nije išao pa ju je zatvorio. Obrt nije odjavio pa je porezni dug iznosio 92.000 kuna, a s kamatama se u trenutku prodaje povećao na 288.000 kuna. Kuću, čija se vrijednost procjenjuje na više od 100 tisuća eura, Porezna uprava stavila je na dražbu te je prodana za 40.000 eura. Međutim, novac je uplaćen Hypo Alpe Adria banci zbog hipotekarnog kredita Vukićeve kćeri, država je na kraju ostala bez novca, a porezni dug u međuvremenu se povećao na 574.657 kuna.

Vukići su u izjavama novinarima isticali kako nisu htjeli da im se dug oprosti, nego da im se omogući obročna otplata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TUGA I BOL

U Kaštelima Dan žalosti zbog smrti dviju sestara. Zastave na pola koplja, nema zabavnih programa

Kuća je prodana slovenskoj tvrtki "Boškarija gradnja" čiji je vlasnik Blaž Sotlar tražio zaštitu policije zbog deložacije.

Događaj su u živo prenosili CroFreeMedia Portal i Aktivistički radio Radio Liberum:

Više s weba

Pročitajte još

Image
MAMIĆ GOVORI DA JE POBIJEDIO

Pavasović Visković za Danas: 'Krušlin je čovjek koji je osudio Zdravka Mamića i plaća za to visoku cijenu'

Više s weba