TRBUHOM ZA KRUHOM

Sve više mladih napušta Hrvatsku

8.8.2012. u 19:00/ RTL

Više od 87 tisuća građana odselilo se iz Hrvatske u posljednjih 9 godina. Grad je to veličine Osijeka, no više zabrinjava što se uglavnom radi o mladim i visokoobrazovanim ljudima koji su u Hrvatskoj godinama bezuspješno tražili posao.

Kufer u jednoj, putovnica u drugoj ruci i put pod noge. Trbuhom za kruhom u neki bolji život odlazi sve više Hrvaata. Dokaz tomu su i svakodnevni redovi za radnu vizu pred njemačkim veleposlanstvom.

Čak 87.806-ero Hrvata emigriralo ih je u posljednjih 9 godina. Lani ih je otišlo 12 tisuća, a gotovo pola od tog broja bile su osobe od 20 do 44 godine starosti. Uz Njemačku Hrvatima je sve poželjnije mjesto za novi život - Kanada.

27-godišnji Marko, po struci frizer, u Toronto je došao prije 5 mjeseci. Iako je kriza okRznula Kanadu za one koji žele raaditi, kaže, posla ima. S njim se slaže i Dora, koja je u Kandu došla po prOgramu "Radni odmor".

No nije sve u novcu, već i vrednovanju radnika. Ines, koja je posljednju godinu studija provela u Kanadi, kaže - obrazovanje se više cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanadski veleposlanik kaže - nismo zemlja meda i mlijeka, ali zbog niske stope nezaposlenosti i duge tradicije slobodnog tržišta - za onog koji je voljan - posla će uvijek biti. Ali ne i u Hrvatskoj. Stoga oni koji su okusili život i rad izvan Lijepe naše imaju jednistvenu poruku.Više s weba

Pročitajte još

Image

Zovu je 'prorok za gužve': Dubrovnik osmislio aplikaciju koja otkriva koliko se ljudi nalazi u gradu

Više s weba