Glad u svijetu

1,4 milijuna djece moglo bi umrijeti od gladi: donosimo iskustva djevojaka koje su pomagale gladnoj djeci

22.2.2017. u 22:40/ Danka Derifaj

Šokantan je podatak da će čak milijun i pol djece s područja Roga Afrike idućih mjeseci umrijeti od gladi. A to nije jedini dio svijeta u kojemu djeca gladuju

Nisu djeca gladovala samo prije 100 godina - prvi put nakon 6 godina u jednoj je zemlji proglašena glad - u Južnom Sudanu. 

Dugogodišnji ratovi, prirodne katastrofe, ekonomski slomovi prelamaju se na leđima više od milijun afričke djece.

"Te obitelji žive na rubu siromaštva i čim se dogodi nešto ta djeca dođu u opasnost da umru od gladi", kazala nam je Valentina Otimačić, direktorica UNICEF-a

Prema najnovijim podacima UNICEF-a broj teško izgladnjele djece u sljedećih nekoliko mjeseci dosegnut će 450 000 u Nigeriji,  270 000 u Somaliji  270 000 u Južnom Sudanu i 462 000 u Jemenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Južnom Sudanu,  glad je i službeno proglašena. Nisu daleko ni mnoge druge zemlje. Potresna slika Afrike Loretu Leko navela je da otputuje pomagati u Kongo. Obrok tamošnje djece ovisi o izdašnosti donacija lokalnih bogataša.

"Doniraju nekakve komade mesa, piletinu ili svinjetinu, ne znam, nesto sto se zove meso ili dimljena riba, zatim manjok, krumpir i to je to, ali obroci se svode na šaku riže za ručak i večeru", kazala nam je Loreta Leko iz Iloka.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Što znači živjeti na riži zapamtila je i Helena Marinović. Inače odvjetnica, svoje slobodno  vrijeme poklonila je siročićima na Šri Lanci, u kojoj većinsko stanovništvo živi u teškom siromaštvu.

"Nisu ti roditelji njih ostavili zato što ih ne žele ili ne vole već zato što će im tu biti bolje nego s njima", objasnila je Helena Marinović iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurna egzistencija znači kupanje u dvorištu, u kojem ujedno i sami peru svoju odjeću. No, bez obzira na sve, i na Šri lanki i u Kongu jedno im je zajedničko.

"Ne znam kako bih to opisala ta njihova sreća u očima znači više nego to što ste vi toga trena gladni", kaže Loreta Leko.

Helenu, inače Splićanku sa zagrebačkom adresom, mali dječji osmjesi začarali su toliko da je po povratku kući sakupila i poslala novac kao bi im pomogla obnoviti sirotište. 

"Za njih pokušavam malo urediti taj dom, kuhinja je trošna, blagavaonica, pa sam u dogovoru sa časnim sestrama, htjela bih što prije otići pa ću nastojati to sklopiti sa obavezama", kaže Helena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove dvije požrtvovne žene samo su neke od onih koje umjesto godišnjeg odmora biraju pomoći. Zagrliti djecu, hraniti ih i pomoći im da prežive neprocjenjivo je, tvrde. Iz UNICEF-a nam kažu kako njihovi djelatnici već obilaze ugrožena područja. Jedan mali paketić doslovce znači život.

"Ovo je famozni...proizvod napravljen da dijete iz akutne pothranjenosti dovede natrag na neku normalnu težinu. Napravljen je na bazi kikirikija, njegova cijena je 2,5 kune", objašnjava Valentina Otimačić, direktorica UNICEF-a.

Ovakva sedmodnevna terapija zaista spašava život. A ukupno stoji 55 kuna. UNICEF-ov je cilj da je primi milijun djece. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhićen je

VIDEO Gađao kralja Charlesa jajima i vikao: 'Ova je zemlja izgrađena na krvi robova'

Više s weba