kršenje ljudskih prava

Afganistanke u strahu da će morati ponovno živjeti kao i 90-ih: Neće smjeti izaći na ulicu bez burke i muške pratnje

Image
Foto: AP IMAGES

Kršenja njihovih naredbi talibani drastično kažnjavaju: devedesetih godina prošlog stoljeća žene su zatvarane, mučene, pa čak i ubijane

17.8.2021. u 16:07/ RTL Vijesti

Talibani su do sada tijekom svojeg osvajanja pokazali umjerenost. No mnogi upozoravaju da će islamisti radikalno provesti svoja radikalna vjerovanja  o muslimanskom društvu kada Afganistan više ne bude u središtu pozornosti međunarodne javnosti.

"Taliban 2.0 je potpuno isto što i prethodna verzija, oni se nisu promijenili", kaže za Deutsche WelleSaad Mohseni, šef najveće afganistanske medijske tvrtke Moby Group. "Žene i djevojčice će opet morati živjeti kao 90-ih godina prošlog stoljeća", dodao je.

Image
nadrealne snimke

VIDEO Bizarno! Talibani se zabavljaju u lunaparku - voze na vrtuljcima i u autićima dok svi bježe iz zemlje

Image
nadrealne snimke

VIDEO Bizarno! Talibani se zabavljaju u lunaparku - voze na vrtuljcima i u autićima dok svi bježe iz zemlje

Kršenje ženskih prava

Talibani su u velikoj mjeri kontrolirali Afganistan od 1996. do 2001. godine, kada su svrgnuti s vlasti u vojnoj misiji Enduring Freedom koju su predvodili Amerikanci.

Za vrijeme njihove vladavine žene nisu smjele izaći na ulicu bez burke i muške pratnje. Djevojčice nisu smjele ići u školu. Upravo to ih, predviđa Mohseni, ponovo očekuje: "One neće smjeti raditi i neće moći čak ni u bolnicu ako nisu u pratnji muškog člana obitelji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješćima s terena, u mnogim provincijama u kojima su talibani preuzeli vlast djevojčice i djevojke se prisiljava na brak. "Ja želim studirati, ali talibani nam nisu dopustili da idemo u školu", ispričala je jedna djevojka u Kabulu. Ona je pobjegla iz provincije Tahar, koja je od početka kolovoza pod nadzorom talibana.

"Talibani su došli u džamije i svima rekli da će njihovi borci oženiti udovice i mlade žene", ispričala je za DW žena iz Kabula, odjevena u burku. I dodaje da je zato pobjegla u glavni grad.

Upravo se čita

Image
sve manje papaka

Nema mladih ni svinja, a svinjokolja je postala stari običaj? Ministarstvo nam otkrilo podatke

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u jednoj je objavi na Twitteru nazvao "posebno užasnim i srceparajućim" kako se ženama i djevojčicama ponovo otimaju njihova teško izborena prava.

Kršenja njihovih naredbi talibani drastično kažnjavaju: devedesetih godina prošlog stoljeća žene su zatvarane, mučene, pa čak i ubijane. Bičevanja i smaknuća su često obavljana javno. To bi se moglo ponovo dogoditi, pribojavaju se aktivistice za prava žena. Kazne bi mogle, kako kažu, prije svega dostići one žene koje su se zalagale za ženska prava ili su ih samo koristile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pentagon objavio snimke

Bivši senator nije iznenađen snimkama NLO-a: 'Američki narod zaslužuje biti informiran'

Više s weba