politička izolacija

'Ako Orban ovako nastavi, Europa neće imati drugog izbora nego ozidati Mađarsku'

Image

Izbjeglice na mađarskoj granici

Foto: AP Images

Tonino Picula je komentirao izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana odbrusivši da ako Mađarska nastavi ovim smjerom, Europa će je morati politički ograditi

5.9.2015. u 13:25/ Vijesti.hr

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je spreman graditi ogradu i na granici Mađarske i Hrvatske, glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud poručila je da bi takva ograda između dviju država članica EU bila 'u najmanju ruku nepoželjna', no nije jasno odgovorila bi li bila i nelegalna.

Image
'to nije rješenje'

EK: Zaštitna ograda između dvije članice EU-a bila bi najblaže rečeno nepoželjna!

Image
'to nije rješenje'

EK: Zaštitna ograda između dvije članice EU-a bila bi najblaže rečeno nepoželjna!

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula bio je rječitiji i zaključio da Orbanove izjave unose nemir u međunarodne odnose i da mađarski susjedi imaju razloga za brigu., prenosi Večernji list.

"Orban najavljuje da će, nakon zida na granici Mađarske i Srbije, graditi neke nove zidove, ali ja upozoravam da, ako tako nastavi, Europa neće imati drugog izbora nego ozidati Mađarsku. U političkom smislu, naravno", rekao je Picula. 

Po njemu, Orbanova izjava nije samo poruka izbjeglicama koje kroz Mađarsku u velikom broju ulaze u schengensku zonu nego i poruka agresivnosti prema susjedima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On naprosto sanjari o reviziji Trianonskog sporazuma", smatra Picula spominjući sporazum iz 1920. kojim je nekadašnja Ugarska postala Mađarska u današnjim granicama.

Podsjetimo, Orban je kazao u četvrtak u Bruxellesu da bi njegova zemlja mogla podići ogradu i na granici s Hrvatskom, ako odatle krene veći priljev migranata i izbjeglica.

Upravo se čita

Image
užas u crnoj gori

Medvjed Ljubo živi u stravičnim uvjetima. Od muke se počeo ozlijeđivati, grize svoje šape

Orban je na kraju svoga posjeta Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima europskih institucija, održao konferenciju za novinare.

Orban je izložen kritikama zbog podizanja zaštitne ograde na 175 kilomatara dugoj granici sa Srbijom, a sada kaže da je spreman, bude li potrebno, izgraditi takvu ogradu i na granici s Hrvatskom. Istaknuo je da Mađarska mora braniti svoje granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budemo li morali podići ogradu između Mađarske i Hrvatske mi ćemo to učiniti", rekao je Orban, dodajući da bi to bio lakši posao jer postoji prirodna prepreka, rijeka, od onoga na granici sa Srbijom, gdje takve prepreke nema.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pod pritiskom EU-a i Austrije

Mađarska ipak odustala od suspenzije Dublinske uredbe o azilu, pozivaju na strpljenje

Više s weba