Neviđena okrutnost

Alarmantna situacija u Južnom Sudanu: žene i djecu masovno siluju i ubijaju, a stanovništvo umire od gladi

Image

Glad u Sudanu, Sudan, Južni Sudan, glad

Foto: AP

Južni Sudan nije samo pogođen glađu, već je i poprište strašnih zločina, a UN upozorava da se u toj najmlađoj svjetskoj državi provodi etničko čišćenje

15.3.2017. u 10:25/ Vijesti.hr

U Južnom Sudanu, vojnici  masovno masakriraju žene i djecu, služeći se pritome noževima, kako ne bi trošili streljivo.

UN upozorava da se situacija može okarakterizirati etničkim čišćenjem, te da postoje indicije da se radi o genocidu, prenosi britanski The Independent.

>> U ove četiri zemlje, ove bi godine 1,4 milijuna djece moglo umrijeti od gladi

>> Globalna glad na najvišoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća: hitnu pomoć u hrani treba 70 milijuna ljudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dvije godine nakon nezavisnosti na rubu su građanskog rata

Svjedočanstva preživjelih su zastrašujuća. Žene govore o tome kako su druge žene i djecu ubijali pred njihovim očima. "Izvući će vas iz vaših domova i prerezati grlo. Manju djecu ubodu, kako bi kasnije polako umrla"; "Vidjela sam djecu zavezanu za majke koje su bacili u rijeku da se utope".

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

U djelovima Južnog sudana proglašena je glad prošlog mjeseca - radi se o prvoj katastrofi tog tipa u svijetu u posljednjih šest godina. 

Više od 5,5 milijuna ljudi, što je više od polovine ukupnog stanovništva, više neće imati stabilan izvor hrane do srpnja, upozorio je UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civilni rat hara ovom najmlađom svjetskom zemljom od 2013. godine, kada je predsjednik Salva Kiir iz etničke grupe Dinka otpustio svoga zamjenika Riek Machara iz etničke grupe Nuer, i time dao povod za početak etničkog sukoba u zemlji. 

Borbe, masakri, krađe i paljenja sela doveli su do smrti desetaka tisuća ljudi, glad se proširila posvuda i više od 3 milijuna ljudi moralo je napustiti svoje domove.

Prema izvještaju UN-a, i vladine vojne snage, kao i one opozicijske, namjerno ciljaju civilnu populaciju s obzirom na njihovu etničku pripadnost.

Također, prema istraživanju UN-a, 70% žena koje se trenutno nalaze u civilnim kampovima u glavnom gradu Južnog Sudana, Jubi, bilo je silovano. Većinu njih su silovali vojnici i policajci, dok ih je 80% bilo prisiljeno gledati kako siluju nekog drugoga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće izbjeglica slijeva se svakim danom preko granice s Ugandom. Od prošloga srpnja tamo je dospjelo više od 500.000 ljudi, najviše žene i djece.

Navodi se i da je za glad u potpunosti odgovoran ljudski faktor, jer je do gladi došlo zbog postojećeg konflikta, nemogućnosti da humaniratna pomoć dođe na teren i zbog povećane unutarnje migracije ljudi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
uhićen je

VIDEO Gađao kralja Charlesa jajima i vikao: 'Ova je zemlja izgrađena na krvi robova'

Više s weba