Diplomatski napori

Američki demokrati: 'Čini se da su napori da se denuklearizira Sjeverna Koreja zapeli i na rubu neuspjeha'

Image
Foto: AP images

Sljedeći tjedan, kineski, južnokorejski i japanski čelnici trebaju se naći u Kini, a vjerojatna će glavna tema susreta biti Sjeverna Koreja

20.12.2019. u 9:56/ Hina

Diplomatsku utrku u posljednji trenutak prije isteka roka za pregovore, Pjongjang je dočekao kamenom šutnjom, a kriza koja se nazire bit će među glavnim temama samita u Kini sljedeći tjedan.

Posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun trebao bi otputovati iz Pekinga u petak nakon susreta s kineskim dužnosnicima.

VEZANE VIJESTI:

Ranije ovog tjedna Biegun se također zaustavljao u Seulu i Tokiju radi pregovora s kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije poznato je li Biegun imao ikakve neslužbene susrete sa sjevernokorejskim dužnosnicima, no na njegove ponude i pozive Pjongjang nije javno odgovarao.

Biegunov put u Kinu odvija se u vrijeme kad su se Kina i Rusija dogovorile predložiti rezoluciju kojom bi se ublažile neke sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nametnute Sjevernoj Koreji, kao način da se pokrenu pregovori.

Upravo se čita

Image
Sad je crno na bijelo!

Nogomet nije za one slabog srca, u Zagrebu dokazali da se javljaju aritmije...

Sljedeći tjedan, kineski, južnokorejski i japanski čelnici trebaju se naći u Kini, a vjerojatna će glavna tema susreta biti Sjeverna Koreja.

"Na neki je način jezivo da nije bilo izjava visokih dužnosnika (sjevernokorejskoga) ministarstva vanjskih poslova ovaj tjedan ..." napisala je na Twitteru Jenny Town, izvršna urednica internetske stranice 38 North, koja se bavi praćenjem Sjeverne Koreje te dodala: "Tišina, čak i nakon Biegunova govora u Seulu, čini me zabrinutom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un dao je rok SAD-u do kraja godine da predloži nove ustupke  u pregovorima o sjevernokorejskome nuklearnom arsenalu i smanjenju napetosti između dugogodišnjih protivnika.

Sjeverna Koreja rekla je da je na SAD-u da odluči kakav će 'božićni poklon' primiti ove godine, ne ulazeći u detalje o tome koja bi mogla biti Kimova odluka.

Četiri vodeća demokrata u američkome Senatu u srijedu su poslala pismo predsjedniku Trumpu u kojemu tvrde kako se "čini da su američki napori da se uspostavi mir na poluotoku i denuklearizira Sjeverna Koreja zapeli i na rubu neuspjeha".

 "Ponavljamo svoju nadu u to da ćete provesti ozbiljni diplomatski plan prije no što bude prekasno", upozorili su u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
pritisak amerikanaca

Washington od Bliskog Istoka zahtijeva strože kontrole letova za SAD

Više s weba