ako nastave gubiti

Američki obavještajci upozoravaju: Putin bi mogao upotrijebiti kemijsko oružje

Image
Foto: AP

Američke obavještajne službe zabrinute su da bi Putin mogao pribjeći nekonvencionalnom ratovanju

24.11.2022. u 11:42/ Danas.hr

Dužnosnici Bidenove administracije procjenjuju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini ako njegove trupe nastave gubiti teritorij u Ukrajini. Zabrinutost stiže u trenucima kada Bidenova administracija nastoji pripremiti na takav događaj kroz ulaganja u proizvodnju sustava za brzo otkrivanje kemijskog napada, piše Politico.

Veća spremnost za potencijalni napad

Te procjene tjeraju Bidenovu administraciju da poboljšaju detekciju I pripremljenost za potencijalni kemijski napad. Ove jeseni, Pentagon je poslali su timove u istočnoj Europi kako bi osvježili svoje oružane snage u postupcima u slučaju kemijske ili biološke prijetnje, prema službeniku Ministarstva obrane i drugoj osobi upoznatoj s tim naporima. U međuvremenu, Sjedinjene Države su Kijevu osigurale kemijsku, biološku i nuklearnu zaštitnu opremu kao dio milijarde dolara sigurnosne pomoći.

Bidenova administracija razvija planove za povećanje ulaganja u proizvodne kapacitete za sustave ranog otkrivanja i nosive tehnologije poput maski. Također, pokušavaju pronaći model da prikupe što bolje obavještajne podatke o sposobnostima i zalihama zemalja. SAD je općenito pojačao napore u praćenju ruske upotrebe novičoka, nakon što ga je međunarodna zajednica povezala s trovanjem Putinovog kritičara Alekseja Navalnog i bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Škripala.

SAD je sankcionirao Rusiju zbog upotrebe novičoka, prvenstveno ciljajući na subjekte uključene u razvoj kapaciteta zemlje za kemijsko oružje. Rusija se također povezuje s uporabom kemijskog oružja u Siriji. Američka strana optužuje Moskvu da pomaže sirijskoj vladi u prikrivanju upotrebe zabranjenog otrovnog streljiva tijekom građanskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gregory Koblentz, direktor Bio-obrambenog programa na Sveučilištu George Mason, tvrdi da se tvari koje se koriste za razvoj kemijskog oružja lako skrivaju i da je prikupljanje obavještajnih podataka o njihovom razvoju, osobito u ofenzivne svrhe, postalo sve teže.

"Naše tradicionalne obavještajne metode u kojima smo jako dobri, poput satelitskih slika i obavještajnih signala, zapravo nisu toliko korisne da vam kažu što se događa unutar jednog od ovih ključnih bioloških objekata. Za to su vam zaista potrebni obavještajni podaci, koje je jako teško dobiti”, pojasnio je Koblentz.

Upravo se čita

Image
Idemo Hrvatska

Prije okršaja s Brazilom, obitelj Livaja sreli smo na aerodromu, a pričali smo i s ocem Nikole Vlašića

Image
analitičari za danas

Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, Rusi će imati grdnih problema. 'Putin će učiniti sve da odgodi poraz'

Image
analitičari za danas

Rat u Ukrajini ulazi u novu fazu, Rusi će imati grdnih problema. 'Putin će učiniti sve da odgodi poraz'

Upotreba 'prljave bombe'

Bilo je znakova da bi Rusija mogla pribjeći nekonvencionalnom ratovanju. Obavještajni podaci SAD-a ove jeseni pokazali su da visoki dužnosnici vjeruju da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje u činu očaja. U listopadu su ruski dužnosnici tvrdili da je Ukrajina pripremala operaciju pod lažnom zastavom detoniranjem "prljave bombe" na vlastitom teritoriju i stavila svoje snage u stanje pripravnosti kako bi odgovorila na potencijalni napad kemijskim, biološkim ili nuklearnim oružjem.

Lideri zapadnih zemalja ne vjeruju da je vjerojatan nuklearni ili kemijski napad već smatraju da će se borbe usporiti tijekom zimskih mjeseci kada kiša i blato otežavaju kretanje tenkova i oklopnih vozila, a niti jedna strana neće puno napredovati na bojnom polju. Unatoč teško izvojevanoj pobjedi Kijeva u ponovnom preuzimanju strateškog južnog grada Hersona, pred njima su teške borbe za ponovno zauzimanje teritorija na istočnoj strani rijeke Dnjepar, gdje su se ruske snage konsolidirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni nemaju vojnu masu za pobjedu u kratkoročnom razdoblju, osim velikog ruskog kolapsa", rekao je jedan dužnosnik Ministarstva obrane. To bi se "moglo dogoditi, ali tada idemo na ljestvici eskalacije."

Više s weba

Pročitajte još

Image
srbiju trese afera...

Čelična Lady riješila se policijske narukvice i stala pred kamere: 'Belivukov klan štitio je ministar...'

Više s weba