'Srbija treba u NATO'

Američki veleposlanik u Srbiji o sankcijama Rusiji i o Kosovu

Image

Američki dužnosnici u Beogradu. Razgovarali o sankcijama Rusiji i Kosovu

Foto: AP
2.5.2022. u 14:25/ Diana Bisaku

Ambasador SAD-a u Srbiji Christopher R. HillAmerički veleposlanik u Srbiji o sankcijama Rusiji i Kosovu, dao je intervju za Glas Amerike i prokomentirao odnose Srbije i Zapada te Srbije i Rusije. Poručio je da očekuje da će se Srbija priključiti sankcijama Rusiji, ali da će o tome odlučiti sam Beograd bez pritiska. Hill je kazao i da Srbija treba ponovo razmisliti ako smatra da će joj Rusija pomoći u rješavanju pitanja Kosova.

Troje američkih senatora nedavno je posjetilo Srbiju i svi su imali poruku da Srbija treba uvesti sankcije Rusiji. Mnogi smatraju da je cilj tog posjeta bio da se pojača pritisak na Srbiju.

"Prva tema bili su odnosi Srbije i SAD i rekao bih da su odnosi dobri, ali očekujemo da možemo učiniti i više. Svakako, jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini, jedna od najvećih tragedija u ovom vijeku. Zato nije iznenađujuće što su američki predstavnici iznijeli različite aspekte te situacije u kombinaciji s odnosom Srbije i EU, i činjenicom da se iz perspektive EU i SAD-a, Srbija treba ponašati kao članica EU i pridruži se sankcijama. Jasno je da je to naša politika, a s druge strane, Srbija treba razmisliti o tome", poručio je Hill.

Prokomentirao je potrebu pridruživanja Srbije sankcijama Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD poručuju Srbiji da nije pitanje idete li na Istok ili Zapad, već postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi tamo stići… Rusija sada teško može biti uzor, nije zemlja koju biste željeli za prijatelja ili saveznika. I mislim da postaje sve jasnije što zemlje treba učiniti. Konačno, na tim je zemljama da odluče i nitko nikoga ne pritiska, ljudi u Srbiji trebaju odlučiti u kojem pravcu žele ići", poručuje.

Image
Imati Rusiju za susjeda

Finska za 10 dana donosi odluku zbog koje je Putin prijetio nuklearnim naoružanjem usred Baltika

Image
Imati Rusiju za susjeda

Finska za 10 dana donosi odluku zbog koje je Putin prijetio nuklearnim naoružanjem usred Baltika

'Rusija ne štiti nikoga osim Putina'

Neki stručnjaci kažu da je pitanje Kosova veliki izvor ruskog utjecaja u Srbiji, a srpski dužnosnici često govore da Rusija štiti interese Srbije u vezi s pitanjem Kosova u Vijeću sigurnosti UN-a.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

DANAS OD 19 SATI! Otkrivamo! Pacijenti u problemima - ostaju bez pomagala

"Nisam vidio ništa što ukazuje da Rusija štiti bilo koga osim Vladimira Putina. I bio bih veoma oprezan s argumentima da Srbija ima koristi od poteza Rusije. Razumijem dinamiku u Vijeću sigurnosti UN-a, razumijem bit. Ali, Srbija treba odlučiti kakve će odnose imati sa svojim susjedima i kako će tome pristupiti. Naše je gledište da Srbija treba podržati dijalog kojim posreduje EU. Ne mislim da Srbija treba gledati Rusiju u korelaciji s Kosovom, ili obrnuto, već svaku situaciju treba sagledati posebno. Rusija se toliko udaljila od onoga što zovemo međunarodnim dostojanstvom, toliko se udaljila od zapadnih vrijednosti, pa ako misle da će Rusija nekako pomoći oko Kosova, treba opet da razmisliti o tome", izjavio je ambasador Hill.

Upitan je i smatra li da će dijalog Srbije i Kosova biti nastavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome će odlučiti Kosovo i Srbija. Znam da se EU jako trudi da stavi različite ideje na stol, teme o kojima se razgovara, da održi momentum. Nije baš zabavno biti posrednik, ja sam to radio u prošlosti. Pregovori su jako teški i znam da EU radi najbolje što može i Srbija i Kosovo treba to uvažiti", poručio je Christopher Hill za Glas Amerike.

Hill je ocijenio da je "najbolje za Srbiju da bude u NATO-u".

"Srbija treba razmišljati dugoročno o sigurnosnoj politici. A najbolje su zajedničke sigurnosne strukture. Mislim da je u 21. stoljeću veoma teško kupovati malo opreme na jednoj, malo na drugoj strani i vjerovati da to služi vašim sigurnosnim interesima. Konačno, i znam da se Srbi ne slažu sa ovim, ali najbolje je za Srbiju da bude u NATO-u. Bit će potrebno vrijeme, ja sam jako dobro svjestan povijesti. Povjesničari gledaju unazad, diplomate unaprijed. Vjerujem da će Srbija shvatiti da je zajednička obrana najbolje rešenje", smatra Hill.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Velika akcija Europola

Povučeno 3.600 tona opasne hrane: s hrvatske strane najveću ulogu odigrala carina

Više s weba