PREGOVOR O NOVOM ARANŽMANU

Aranžman BiH s MMF-om praktički propao: nezadovoljni time što BiH nije u stanju ispuniti preuzete obveze

Image

'Upozoreni smo da se postojeći aranžman mora preispitati i eventalno pristupiti zaključenju nekog novog aražmana ukoliko sve razine vlasti ne provedu obveze po svim točkama', rekla je Cvijanović.

21.6.2017. u 15:55/ Hina

Vlasti u Bosni i Hercegovini vjerojatno će morati pregovarati o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ukoliko se pokaže da nisu u stanju ispuniti odredbe iz ugovora potpisanog 2016. no nerealno je očekivati kako će MMF pri tom odustati od zahtjeva za reformama koje je već postavio, ocijenila je u srijedu predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović

Nakon što su se u lokalnim medijima u BiH pojavila nagađanja kako je MMF praktički već odustao od paketa financijske potpore BiH teškog 550 milijuna eura ugovorenog kao dio reformskog aranžmana iz prošle godine Cvijanović je novinarima kazala kako to nije točno no postoji vjerojatnost da će se nešto slično dogoditi jer su u MMF-u nezadovoljni time što BiH nije u stanju ispuniti preuzete obveze.

"Upozoreni smo da se (postojeći) aranžman mora preispitati i eventalno pristupiti zaključenju nekog novog aražmana ukoliko sve razine vlasti ne provedu obveze po svim točkama", kazala je Cvijanović u Banjoj Luci nakon sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Provedba postojećeg aranžmana s MMF-om sklopljenog na razdoblje od pet godina suspendirana je jer parlament BiH nije bio u stanju donijeti zakon o dodatnim trošarinama na gorivo kojim bi se prikupila sredstva za nastavak cestogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za MMF je prikupljanje dodatnih sredstava jamstvo da će BiH biti u stanju vraćati već dospjele i kredite koji su odobreni a još čekaju na realizaciju.

U MMF-u su nezadovoljni i nedavnom odlukom Vijeća ministara BiH da se pripadnicima državnih policijskih agencija povećaju plaće jer drže kako je to u neskladu s odlukom da se na svim razinama vlasti moraju smanjiti proračunski rashodi.

Upravo se čita

Image
DANAS U SABORU

Političarima stižu povišice, a ima li onih koji bi ih se odrekli na račun onih koji nemaju?

Novalić je kazao kako je svima jasno da MMF neće vječno čekati da partneri u BiH pokažu spremnost za ispunjavanje preuzetih obveza no istodobno je istaknuo kako su dva entiteta svoje zadaća obavili a problem je ostao na državnoj razini gdje zbog političkih sukoba nema stabilne vladajuće većine pa tako ni potpore u parlamentu za donošenje odluka i zakona.

Cvijanović je zaključila kako će zbog takvog stanja donošenje nužnih odluka vjerojatno čekati 2019. odnosno vlast koja će biti uspostavljena nakon izbora planiranih za listopad 2018. a do tada se, kako je kazala, ni s MMF-om praktički nema o čemu razgovarati jer oni nemaju nakanu odustati od jasno postavljenh uvjeta za nastavak financijske potpore BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba