Tehnološki divovi

Australija će prva prisiliti Google i Facebook da plaćaju medijima objavljene vijesti

Image
Foto: Shutterstock/Pixabay

Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele

31.7.2020. u 11:42/ Hina

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vijesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom cijelog svijeta.

Prvi u svijetu

Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internetskih kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar financija Josh Frydenberg.

"To bi bilo pošteno za poslovanje australskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje", dodao je Frydenburg novinarima u Melbourneu. "U pitanju je budućnost australskog medijskog okoliša".

Image
koronakriza

Zaposlenici Googlea radit će od kuće do ljeta 2021. godine: Većini se više sviđa rad od kuće

Image
koronakriza

Zaposlenici Googlea radit će od kuće do ljeta 2021. godine: Većini se više sviđa rad od kuće

Taj potez je uslijedio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strože regulative diljem svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrenu tržišne moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuspjeli pregovori

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebooka i Googlea da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korištenju njihova sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa Canberra najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade donijeti zakonske obaveze.

Upravo se čita

Image
POZNAT PROGRAM DOČEKA

Tomašević: 'Poskupljenja su nužna, cijene komunalnih usluga nisu rasle više od godinu dana'

Google kaže da uredba ignorira "milijarde klikova" koje šalje australskim medijskim kućama svake godine. 

"To šalje zabrinjavajuću poruku tvrtkama i investitorima da će australska vlada prije intervenirati nego pustiti da tržište samo radi", izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Googlea za Australiju i Novi Zeland. "Ne čini ništa da riješi temeljne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugrožena radna mjesta

Facebook zasad nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački stol uslijed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

"Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australska vlada... prva je na svijetu koja je reagirala", rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni zakoni

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Googleu i Facebooku, rekao je Frydenberg.

Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele.

Medijske tvrtke u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj pokušale su donijeti nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isječke iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isječke europskih medijskih kuća, dok je najveća njemačka medijska tvrtka, Axel Springer dopustila da na tražilici budu njezine vijesti kada padne posjećenost njezinih stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ljudska greška?

Šok u Engleskoj! 39.000 COVID slučajeva vođeno kao negativno. 'Moglo je umrijeti bar 20 ljudi'

Više s weba