kontroverzna odluka

Austrija ukida karantenu za zaražene! Smiju na posao, u restorane, javni prijevoz... Ipak, postoje izuzeci

Image

maske

Foto: AP Images

Zaraženi Covidom s maskom mogu u restorane, ali tamo ne smiju jesti i piti, odnosno skidati masku

27.7.2022. u 15:36/ RTL Vijesti

Austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch napokon je i službeno obznanio ono što je već danima "javna tajna": Austrija od 1. kolovoza ukida karantenu za osobe zaražene koronavirusom.

Kako piše Fenix magazin, Covid-19 pozitivni ne moraju više ostati kod kuće u samoizolaciji već se mogu slobodno kretati, ali uz obvezno nošenje FFP2 maske na licu i držanje razmaka od dva metra. Mogu ići na posao, u javnim prijevoz, ulaziti u restorane, kafiće, kina, fitness centre itd. odnosno normalno sudjelovati u svim oblicima društvenog života.

Ono što je zaraženima zabranjeno je skinuti masku s lica na javnim mjestima, pa ako uđu u restoran ili kafić mogu sjediti i razgovarati, ali neće dobiti ništa za jelo i piće.

Image
podaci evisitora

Sezona probila plafon od milijun gostiju dnevno! Najbrojniji Nijemci, Slovenci i Austrijanci

Image
podaci evisitora

Sezona probila plafon od milijun gostiju dnevno! Najbrojniji Nijemci, Slovenci i Austrijanci

Zabranjene zone

Zaraženima covidom je zabranjeno, bez obzira što imaju masku na licu, ulazak u bolnice i druge zdravstvene ustanove, staračke domove, dječje vrtiće i škole. Iznimka je ako su tamo zaposleni, jer onda bez obzira na zarazu, s obveznom maskom, smiju na svoje radno mjesto. Iznimka su primjerice glazbenici i logopedi, koji ne mogu raditi s maskom. Nova odluka navodi kako sva ograničenja vrijede 10 dana od dana od prvog PCR ili antigenskog testa kojim je utvrđena zaraza Covidom-19. Oni uporni sreću mogu pokušati već nakon pet dana. Ako im je test negativan ne moraju više nositi FFP2 masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je zanimljiva izjava Gabi Sprickler Falschlunger (Socijaldemokrati), supruge ministra Raucha iz redova Zelenih koji je ukinuo karantenu, a koja je javno kritizirala vlastitog muža poručivši mu da je navedena odluka "pogrešna". Ministrova supruga koja je liječnica opće prakse tvrdi da će se bez izolacije zaraženih osoba zaraza ne samo još brže širiti nego i bez obzira na lakši oblik bolesti ostavljati dugoročne posljedice na preboljele, što nije uzeto u obzir, poručila je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna uzbuna

Turski zrakoplov prisilno sletio u ukrajinsku Odessu zbog sumnjivog paketa: pirotehničari nisu pronašli ništa sporno

Više s weba