DRUGAČIJI TRETMAN

Austrijanci ljuti na Mađare: 'Stranci su dobili letak da ne smiju točiti jeftinije gorivo'

Image

Benzinska u Mađarskoj

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Austrijanci smatraju da Mađarska, kao članica EU-a zbog različitog tretmana krši pravila uglavljena u europski ugovor

30.5.2022. u 16:06/ RTL Vijesti

Uredba mađarske vlade prema kojoj strani vozači od prošloga petka u Mađarskoj moraju platiti puno višu cijenu za gorivo nego mađarski državljani, razljutila je Austrijance, prenosi Fenix Magazin.

Riječ je o cijeni višoj za 0,60 Centi po litri goriva, koju sada moraju plaćati stranci, ako ga moraju točiti na nekoj od mađarskih benzinskih postaja. Službeno određena cijena za 95-oktanski benzin i dizel je samo za Mađare 479,90 Forinti, dok za vozače automobila sa stranim registracijama ona iznosi 717,90 Forinti po litri. Cijene vrijede prvotno do 1. srpnja ove godine.

Austrijski mediji pišu kako su Austrijanci i Slovaci, posebno oni iz pograničnog područja koji su česti gosti Mađara, u četvrtak navečer čekali u ogromnim kolonama kako bi još jednom, odnosno zadnji put prije petka i stupanja na snagu nove vladine odredbe, napunili rezervoare svojih ljubimaca na četiri kotača. No, pitali su se i kako je moguće da Mađarska radi razliku između domaćih i stranih vozača.

Image
nova ograničenja

Nema više odlaska u Mađarsku po jeftino gorivo. Stranci ga od danas moraju plaćati puno više

Image
nova ograničenja

Nema više odlaska u Mađarsku po jeftino gorivo. Stranci ga od danas moraju plaćati puno više

Austrijanci smatraju da Mađarska, kao članica EU-a zbog različitog tretmana državljana ostalih članica Unije na benzinskim postajama krši pravila uglavljena u europski ugovor, a to smatra i austrijska Udruga COBIN claims koja je pozvala vlasnike automobila na besplatnu online registraciju na www.cobinclaims.at upozorivši vozače da svakako neka sačuvaju svaki plaćeni račun za gorivo na mađarskim benzinskim postajama kao i evidenciju o "volumenu nastale novčane štete" zbog znatno više cijene goriva od one koje plaćaju Mađari. Istražuje se i mogućnost utuživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još smo na početku pravnih provjera što se tiče vozačica i vozača. Ukoliko Mađarska ostane pri svojoj odredbi, treba pričekati da se vidi što će učiniti EU i u slučaju pokretanja procesa zbog pravne povrede pravila EU-a, sačekati rezultat", poručili su iz austrijske udruge COBIN claims za zaštitu vozača.

Predstavnici COBIN clamisa su, piše austrijski list Heute, krenuli u Mađarsku te da su na jednoj od MOL-ovih benzinskih postaja u blizini austrijsko-mađarske granice stranci iz zemalja EU-a dobili su informativni letak da si ne smiju u rezervoare automobila točiti jeftinije gorivo. Iznimka su, kako je navedeni, samo vozači sa srpskim i slovenskim registarskim oznakama.

Upravo se čita

Image
DANAS U SABORU

Političarima stižu povišice, a ima li onih koji bi ih se odrekli na račun onih koji nemaju?

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba