SA 83 POSTO GLASOVA

Bez iznenađenja u Bjelorusiji: Lukašenko osvojio peti predsjednički mandat

Image

Aleksandar Lukašenko

Foto: AP

Glasovanje su nadzirali promatrači OESS-a, ali oporba drži da je predsjednik već krivotvorio izbore spriječivši oporbene čelnike da se kandidiraju

12.10.2015. u 7:02/ Hina

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju, s osvojenih 83,5 posto glasova, priopćilo je Središnje izborno povjerenstvo.

Glasovanje su nadzirali promatrači OESS-a, ali oporba drži da je predsjednik već krivotvorio izbore spriječivši oporbene čelnike da se kandidiraju. Lukšenko je na ovim izborima dobio nešto više glasova nego 2010. godine, kada je osvojio 80 posto glasova. Njegov izbor prije pet godina pratili su masovni prosvjedi i uhićenja oporbenih čelnika.

Europska unija, koja razmišlja o ukidanju sankcija Bjelorusiji uvedenih 2011. zbog grubog gušenja poslijeizbornih prosvjeda 2010., želi pritom biti sigurna da u Bjelorusiji više neće biti novih uhićenja predstavnika oporbe, nasilja i progona medija.

Lukašenko je posljednjih mjeseci pokazao dobru volju te je ljetos oslobodio zadnje političke zatvorenike, među kojima i uglednog Mikolu Statkeviča, koji je krajem kolovoza pušten nakon pet godina provedenih u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruxelles je s odobravanjem dočekao taj potez i krajem listopada će odlučiti o ukidanju ili o produljenju sankcija.

Lukašenko je od početka ukrajinske krize vješto manevrirao nametnuvši se kao posrednik između Rusije i Europljana i kao domaćin mirovnih pregovora Kijeva i proruskih separatista u Minsku.

Upravo se čita

Image
Uživo iz Katra

Marko Vargek za Direkt: 'Brazil je druga najskuplja momčad i nikad ih nismo pobijedili'

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba