OGLAS

JESTE GA POSJETILI?

Bicikli, kanali i Van Goghove slike: Biser koji podsjeća na Amsterdam proglašen Europskim gradom godine

Image
Foto: Profimedia

'Amersfoort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi do ograničenja korištenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova', poručili su s Akademije za urbanizam koja je gradu dodijelila ovu prestižnu titulu

19.11.2023. u 13:18/ Danas.hr

Prestižna titula Europskog grada godine ovoga je puta razveselila Nizozemce. Ali ne mještane Amsterdama već stanovnike Amersfoorta koji, ipak, neodoljivo podsjeća na glavni grad Nizozemske.

Titulu mu je dodijelio žiri Akademije za urbanizam u Londonu koji je još u rujnu posjetio grad i pohvalio njegovu kvalitetu života, ali i način na koji se održavaju karakter grada i kultura baština, piše Klix.ba.


Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

"Amersfoort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi do ograničenja korištenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova", poručili su s Akademije.

Zadovoljstvo nije mogao sakriti čovjek koji je odgovoran za marketing toga grada, Rutger Dijksterhuis koji je preuzeo nagradu u Londonu. "Imamo mnogo toga za ponuditi, i stoljetno i moderno nasljeđe koje privlači ljude i izvan naše općine", poručio je, prenosi Dutch News.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Zbog brojnih kanala i bicikala na ulicama neodoljivo podsjeća na Amsterdam. Kao i on ima sustav kanala i mostova koji se mogu istražiti obilaskom brodom. Nalazi se zapadno od Amsterdama, a posebnost su mu stara gradska jezgra sa zgradama koje datiraju još iz srednjeg vijeka.

Ulica Muurhuizen slovi za jednu od najljepših u gradu te ju turisti rado posjećuju, šeću i uživaju u nekim od restorana koji su smješteni tamo.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

U njemu će se ljubitelji umjetnosti osjećati kao ribe na vozi jer ovaj je grad dom druge najveće zbirke Van Goghovih slika te je rodno mjesto umjetnika Pieta Mondariana.


Europski grad godine je međunarodna nagrada koja se dodjeljuje s obzirom na raspored unutar grada, varijacija u tipovima stanovanja, kuća i zgrada te povezanosti između njegovih četvrti.

Akademiju za urbanizam koja odlučuje o tituli čine znanstvenici, političari i stručnjaci iz cijelog svijeta koji dolaze iz područja urbanog i regionalnog razvoja. Amersfoort je iza sebe ostavio grad Estepona u Španjolskoj i Exter u Engleskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Zadar dobio vodotoranj. Izgradili ga srednjoškolci te najavili i gradnju Kninske tvrđave

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bez zabrinutosti

Nema znakova novih virusa. Porast respiratornih bolesti u Kini događa se zbog poznatih patogena


Više s weba