STIŽU REAKCIJE

Biden se oglasio o Putinu: 'Počinio je ratne zločine, odluka Haškog suda je opravdana'

Image
Foto: AP Images

SAD je neovisno o ICC-ju utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinitelji moraju odgovarati, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta

18.3.2023. u 8:47/ Hina

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za njegovo uhićenje.

ICC je ranije u petak izdao uhidbeni nalog za Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

"Mislim da je to opravdano. Problem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku", rekao je Biden novinarima.

Image
LOŠE VIJESTI?

Vučić reagirao na uhidbeni nalog za Putina: 'Morao sam sjesti'. Oglasila se i osumnjičena čelnica Rusije

Image
LOŠE VIJESTI?

Vučić reagirao na uhidbeni nalog za Putina: 'Morao sam sjesti'. Oglasila se i osumnjičena čelnica Rusije

SAD je neovisno o ICC-ju utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinitelji moraju odgovarati, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta.

Potez ICC-a obvezuje 123 države članice da uhite Putina ako se nađe na njihovu teritoriju i prebace ga na suđenje u Den Haag. ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Rusija odbacuje optužbe da su njezine snage počinile ratne zločine tijekom invazije. Kremlj je u petak objavio da je nalog za uhićenje Putina nečuven i što se Rusije tiče besmislen te da Rusija, kao i brojne druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska, Iran i Indija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
JEDNODNEVNI IZLET

Ovo je vrh: Putin šetao Mariupoljem, ulazio ljudima u domove, pogledajte što ga je čekalo...

Više s weba