za njih plaćali do 2000 eura

Policajci, sudac, odvjetnik i savjetnik ministra koristili kriptirane telefone u mreži organiziranog kriminala

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je početkom 2022. kazao kako su prikupljeni podaci da se aplikacijom Sky služilo oko dvije tisuće osoba iz BiH, umiješanih u kriminalne aktivnosti

30.1.2023. u 16:51/ Hina

Najmanje četrnaest osoba, među kojima su pripadnici policijskih agencija te zaposleni u pravosudnim tijelima BiH, bilo je povezano s kriminalnim strukturama u toj zemlji i zbog toga će biti procesuirano, objavili su u ponedjeljak mediji u toj zemlji.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako je, zahvaljujući dešifriranju poruka iz posebne telefonske aplikacije Sky, obavljenom uz potporu inozemnih policijskih agencija u proteklih godinu i pol, identificirano oko 100 pripadnika različitih skupina koje su se bavile organiziranim kriminalom.

Među njima je bilo i policajaca, jedan sudac, zaposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zaposlenik državnog tužiteljstva, najmanje jedan odvjetnik te bivši savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH.

"Podignute su dvije optužnice, a u narednim se mjesecima očekuje podizanje još optužnica", stoji u očitovanju Tužiteljstva BiH.

Image
POTVRĐENO NA SUMMITU

Bosna i Hercegovina dobila status kandidatkinje za članstvo u EU

Image
POTVRĐENO NA SUMMITU

Bosna i Hercegovina dobila status kandidatkinje za članstvo u EU

Glavni tužitelj Milanko Kajganić u nedjelju je kazao kako je sada potpuno jasno da su kriminalci imali svoje ljude infiltrirane u policijske i pravosudne institucije koji su ih informirali o istragama. Te su osobe kriminalcima javljale da se priprema njihovo uhićenje pa su oni uspijevali pobjeći iz zemlje.

Srajevski "Dnevni avaz" objavio je u ponedjeljak kako je, kao osoba povezana s kriminalnim mrežama, identificirana i Spomenka Markulj, koja je u Graničnoj policiji BiH bila zadužena za vezu s Europolom.

List navodi kako je ona smijenjena s dužnosti jer je pokušala ometati istrage, odnosno utjecati na to kako će se u Graničnoj policiji provjeravati podaci prikupljeni nakon dešifiriranja aplikacije Sky. Time je navodno pokušala zaštititi kompromitirane pripadnike ove policijske agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Granične policije nisu izrijekom potvrdili kako je Markulj sada pod istragom, ali jesu kako se vodi posebna istraga.

"Obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te da će biti procesuiran i sankcioniran svatko tko postupa protuzakonito", navodi se u priopćenju poslanom medijima kao reakcija na pisanje "Avaza".

Dodaje se kako je ovaj slučaj predmetom istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, dok Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu.

Pripadnici organiziranih kriminalnih skupina u BiH godinama su komunicirali porukama posredstvom zaštićenih telefonskih aplikacija pod nazivom Sky i Anom. Obje su podrazumijevale posjedovanje kriptiranih telefona koji su se mogli aktivirati samo uz pomoć posebnih šifri. Za to su plaćali između 600 i dvije tisuće eura, ovisno o tome koliko dugo su koristili takve telefone i šifre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
nova karijera

Kolindi Grabar Kitarović u fokusu više nije politika? Osnovala tvrtku, jedina je vlasnica i direktorica

Obje aplikacije razbijene su u velikoj međunarodnoj policijskoj operaciji.

Bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je početkom 2022. kazao kako su prikupljeni podaci da se aplikacijom Sky služilo oko dvije tisuće osoba iz BiH, umiješanih u kriminalne aktivnosti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dva su dokaza

Putinovo pojavljivanje u Mariupolju diglo uzbunu, poslao je dvojnika? 'Izgleda kao baka'

Više s weba